Монографија о Драгану Николићу промовисана у Бањалуци: Господин мангуп прича о глумачкој и моралној величини

А. М.
Монографија о Драгану Николићу промовисана у Бањалуци: Господин мангуп прича о глумачкој и моралној величини

Бањалука - Умјетничка биографија легендарног глумца Драгана Николића "Господин мангуп", коју су исписали редитељи, драматурзи, критичари и писци који су сарађивали са једним од највољенијих српских глумаца, представљена је у Банском двору Културном центру.

Монографија, која је настала у договору са супругом Драгана Николића Миленом Дравић, прича је о глумачкој и моралној величини највећег шармера и омиљеног глумца, уз чије улоге су одрастале генерације. О барду српског глумишта у понедјељак увече у Бањалуци говорили су уредница монографије, позната новинарка Радмила Станковић и глумац Тихомир Станић.

- Чињеница да сам га позвао да крсти моје прво дете довољно говори о томе шта сам мислио о њему. Поред тога какав је био глумац, био је велики човек. Импоновало ми је што га познајем, што се дружим са њим, што сарађујем са њим. Био је професионалац, све болести своје и проблеме које је имао је крио и није дозвољавао да било шта трпи због њега - казао је Станић.

За уредницу монографије Радмилу Станковић, како каже, изазов је био један дио тога што је радила, а обавеза други, већи дио.

- Имала сам обавезу према Драгану у име наших 40 година дружења. Милени и мени било је јако стало да ова књига говори равноправно о његовим уметничким делатностима. Не само о филмској, већ и о позоришној уметности. То је нешто где је готово био ускраћен, мање се говорило о томе, а Александар Миросављевић, који је радио тај део о позоришту, нашао је изузетне критике - нагласила је она.

Драган би, сигурна је Станковићева, имао завиднију каријеру да позоришни редитељи нису зазирали од тога да га зову да игра, бојећи се да ће њега ипак преузети неки филмски редитељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана