Monodrama do suza nasmijala gledaoce

Jasmina Perišić
Monodrama do suza nasmijala gledaoce

Banjaluka - "Đevrasim Cvijan za presjenika", naziv je satirično-komične monodrame u režiji bh. reditelja i scenariste Envera Puške, koju je premijerno u Narodnom pozorištu RS izveo poznati glumac i voditelj Dragan Marinković Maca.

Dragan Marinković Maca izveo je u srijedu uveče dva puta predstavu "Đevrasim Cvijan za presjenika", u 19 i 21 čas, a velika sala je bila ispunjena publikom koja se neprestano smijala Macinom monologu. Glumca su u izvođenju monodrame često prekidali burni aplauzi.

U ovom komadu Marinković glumi Đevrasima Cvijana, kandidata za predsjednika, koji pokušava da nagovori publiku da glasaju za njega. On pri tome narodu ne obećava ništa osim toga da će pomoći sam sebi, ali i nudi neka satirično-smiješna rješenja za većinu problema u društvu. Buran aplauz je odjekivao velikom scenom Narodnog pozorišta RS, a da je ovaj tip predstave namjerno izveden baš pred izbore, glumac nije ni pokušao da demantuje.

- Logično je da se predstava prikazuje pred izbore, ali realna je i nikog ne vrijeđa. Enver Puška me zvao baš kada je bio Sarajevo film festival. Ponudio mi je ovaj tekst i ja sam se zaključao i radio tri dana na njemu, da bi ga izveli odmah sad pred izbore - rekao je Maca.

On je šaljivo dodao da su pred izbornu kampanju nalijepili 5.000 reklamnih plakata za predstavu, čime je, kako kaže, obesmislio sve političare koji su se kasnije slikali.

- Prezadovoljan sam publikom u Banjaluci, ovo mi je bila prava terapija. Obećavam kao presjenik da ću dovesti i predstavu "Mahalac" u Banjaluku. Ova predstava mi je odlična. Predstava je duhovita, nikog ne vrijeđa i vrlo je tačna. Ljudi na kraju aplaudiraju sebi i svojim postupcima - rekao je Marinković.

Na pitanje da li misli da će poslije izbora biti bolje i da li bi Đevrasim Cvijan mogao da popravi stanje u državi, Marinković je rekao da narod sam sebi pravi bolje, a ne država.

Ćutnja

Predstava "Đevrasim Cvijan za presjenika", biće održana 11. oktobra na dan predizborne ćutnje, u velikoj dvorani "Skenderija Mirza Delibašić", jer Đevrasim ne mari za ćutnju, kazao je Dragan Marinković.

- Gošća mi je Verica Šerifović, a biće tu i jedna Beograđanka, koja je nasljednica Dite fon Tiz, koja želi da nazdravi svom omiljenom presjeniku - rekao je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana