Модрича: Представљена збирка пјесама Надисати се душе Ненада Грујичића

Срна
Модрича: Представљена збирка пјесама Надисати се душе Ненада Грујичића

Модрича - У Модричи је промовисана збирка пјесама "Надисати се душе" Ненада Грујичића, пјесника из Новог Сада. Грујичић је на синоћњој промоцији у модричком Српском културном центру рекао да је инспирација за збирку и њен назив настала прије 20 година приликом посјете Манастиру Савина.

"Игуман Манастира причао ми је да је у ову богомољу често долазио брачни пар који је имао десеторо дјеце. Супруга је мужу свако вече спавала са главом на грудима, а када је игуман упитао како да и, поред десеторо дјеце, то чини са толико љубави и њежности она је рекла жНе могу му се надисати душеж", истакао је Грујичић.


Он каже да га је та реченица дирнула и њен дио "Надисати се душе" назив је једног сонетног вијенца у Збирци.

Грујичић напомиње да ова збирка представља славу животу, а са пјесничке стране потребу да се у матерњем језику дише.

"Пјесник се никад не може надисати свога језика у таленту који му је дат од Бога", рекао је Грујичић и додао да се тај круг духовних тема може исказати синтагмом надисати се душе.

Он каже да је промоција у Модричи била и подсјећање на Здравка Гајка Поповића, чудесног модричког пјесника који је у себи носио боемску и силу романтизма.

"И сада, у времену које протиче без Гајка, његов начин живота и испољавања талента за поезију упозорава нас, пролазне смртнике, да морамо водити рачуна о свом таленту", нагласио је Грујичић.

Рецензент књиге Марко Раулић, књижевник из Модриче, рекао је да се Грујичићева збирка састоји од 64 духовне пјесме разврстане у осам поглавља под називима "Молитвена тролист", "Рука Божја, нетелесна", "И душом и телом", "Кушње", "Дојаве", "Даворије", "Жеравица" и "Сунчеве пеге", штампане на 100 страница.

"Издавање књиге Грујичићу велики је културни подухват Српског културног центра у Модричи и породице Поповић из Дугог Поља код Модриче", истакао је Раулић.

Он је подсјетио да је Грујичић до сада објавио четрнаест збирки пјесама, седам избора поезије, седам књига есеја, критика и полемика, три књиге прозе и двије драме, те четири антологије и панорамне поезије.

Директор Српског културног центра Дејан Стојановић рекао је да је штампање збирке пјесама дар издавача Грујичићу, који је за књигу "Светлица" прошле године награђен "Гајковим пјесничким шеширом", наградом установљеном прије пет година као знак сјећања на преминулог модричког пјесника Здравка Гајка Поповића.

Уредник књиге Миленко Поповић, брат Здравка Гајка Поповића, рекао је да је промоција дио манифестације "Гајково пјеснико прољеће", важног културног догађаја у Модричи, која се пети пут узастопно организује у част Гајкову.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана