Mocartova Čarobna frula kao nijemi film

A. Madžar, B. Đurić
Mocartova Čarobna frula kao nijemi film

Edinburg - Razigrana opera velikog Volfganga Amadeusa Mocarta "Čarobna frula" izvedena je na festivalu u Edinburgu u vidu nijemog filma u vizuelno očaravajućoj produkciji Berija Koskog i pozorišne grupe "1927".

Djelo se oduvijek izdvajalo, prije svega, jer su Mocart i njegov libertista Emanuel Šikaneder željeli da djelo ima vodviljsku anarhiju, urnebesni humor ispresijecan magijom, prosvijećenost, mudrost, ali i nešto surovosti. Sve ovo predstavljalo je veliki izazov za moderne režisere i samo nekoliko njih uspjelo je da prenese atmosferu komada.

Australijski režiser Beri Koski je u novoj verziji, u kojoj je radio sa Komiše oper Berlin i britanskom pozorišnom grupom "1927", donio idealističko izvođenje koje "bruji, vrti se i rasipa maničnom energijom i radošću".

Publika je na otvaranju Festivala teatra u Edinburgu bila ushićena i glasno se smijala. Vizuelna originalnost je prosto plijenila i oduševljavala gledaoce.

- Iskustvo je bilo nezaboravno, ako ne i pomalo iscrpljujuće - kazao je jedan oduševljeni gledalac.

Originalno Mocartovo djelo zna da bude pomalo dosadno, ali problem u vezi sa novom produkcijom nije u tome da će publici biti dosadno, već da bi mogla biti opčinjena pretjeranom "visokooktanskom" predstavom.

Nova produkcija je bazirana na filmu bez zvuka iz dvadesetih godina prošlog vijeka gdje je Papagena glumio Baster Kiton, a Paminu Luis Bruks.

"Čarobna frula" predstavlja jedan sasvim drugi nivo zahvaljujući saradnji sa Polom Baritom, koji je radio animacije, i Suzan Andrade, vođom nevjerovatne pozorišne grupe "1927."

Dijalog je zamijenjen kartama sa tekstom, a dosta je korišćen samo znak uzvika. Stil glume koristi mutirane nijeme gestove i mimiku iz filma.

Crtani filmovi, ručno bojene fotografije i slike u nizu se mijenjaju pred očima gledalaca kao da gledaju kaleidoskop. Ispred njih se samo smjenjuju nevjerovatne scenske slike - Nosferatu i njegovi bijesni đavolski psi, dok se u pozadini čuju Papagenova zvona i Pamina dok pjeva "Osjećam to".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana