Млади глумци са бањалучке Академије умјетности на Као фестивалу

Наташа Лазукић
Млади глумци са бањалучке Академије умјетности на Као фестивалу

Требиње - На требињском "Као фестивалу" представили су се професионални глумци школовани на бањалучкој Академији умјетности са четири позоришне представе, три монодраме и једна дуо драма.

Фестивал је отворио талентовани Марко Вукосав са монодрамом "Ко је то?" која говори о младом, усамљеном глумцу који по ко зна који пут покушава да направи представу за себе и своју имагинарну публику, а у тим покушајима усмјеравају га мисли Максима Горког, Аугуста Стриндберга и других великих позоришних стваралаца.

- Желећи да испричам причу о глумцу, заправо сам хтио рећи и да је важна сарадња свих учесника у једној представи. У позоришту има врло много сујете, а онда сву ту ситуацију искориштавају људи који имају паре, али нису позоришни људи и штетни су за умјетност генерално. Спас сваког глумца је у раду, у љубави, у жељи да будеш мајстор свог посла - рекао је Вукосав.

Са монодрамом "Гласај и трпи!" представио се Александар Руњић.  Настала је по тексту Бертолда Брехта која говори о фашизму. Глумац улази у сценски простор испуштајући неартикулисане звукове и као мајмунолики задихани човјек заправо упућује критику друштву. О томе колико је народ немоћан усљед силних аномалија којима је окружен, као и о погубности многих идеологија, а посебно фашизма, на изузетно оригиналан начин кроз своју представу говорио је млади Руњић, натјеравши публику да се присјете Молијерове чувене изреке: Коме се смијете? Себи се смијете!

- По мом мишљењу ко год се бави политиком, није ту из позитивних, часних побуда, и то није тако само код нас,  већ и у свијету, а лик чистачице је једна проста душа која ствари види на прави начин. Важно је да млад глумац промишља о животу, да кроз друштвени ангажман проговори о свему ономе што тишти народ ових простора - рекао је Руњић.

Иван Перковић и Александар Ристановић изводе дуо драму "Црни хумор (живот оца Тодора, овог и оног света)", а у суботу публици ће се представити Александар Ристановић у монодрами "Судница".

Организатор овогодишњег "Као фестивала" је новоосновано удружење "Сунчана капија" из Требиња.

- Нама је звијезда водиља била да овдје буду представе које су биле на фестивалима и глумци који имају одређено искуство - рекла је предсједник удружења "Сунчана капија" Милица Дмитрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана