Младен Шкавић, графички дизајнер и илустратор: Нове технологије и креативност кључ оригиналности ФОТО

Мирна Пијетловић
Младен Шкавић, графички дизајнер и илустратор: Нове технологије и креативност кључ оригиналности ФОТО

Бањалука - Пасивност, то је главни проблем свих људи на нашим просторима. Већина људи овдје чека да им неко све у животу донесе у њихово блиндирано гнијездо и нахрани као птића. Јако мало људи ради на својој афирмацији.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" графички дизајнер, илустратор и креативац Младен Шкавић из Бањалуке те један од оснивача Удружења анонимних артиста (УАА!), које се кроз различите креативне пројекте бави промоцијом младих креативаца код нас и у региону.

Шкавић је до сада у своју богату биографију уписао мноштво интересантних пројеката, брендираних визуала, за које га је, како каже, инспирисало све оно најинтимније што га окружује. Он је, такође, јасно подвукао границу између умјетника, који апсолутно стоји иза свог дјела, и креативца, артиста, иза чијег рада стоји читав тим људи.

- Мало кад је шира јавност упозната ко стоји иза неке кампање, иза неког брендинга, илустрације, јер на крају свега тога, као носилац крајњег продукта нашег рада стоји или агенција у којој радимо или клијент за којег радимо. Ту почињу муке једног креативца који жели да се афирмише, да се за његово име и рад чује - истиче Шкавић и додаје да креативцу није забрањено да се зна за његов рад, већ је навикао да ради као дио тима.

Као артист, каже, труди се да уради нешто привлачно и другачије, а опет прихватљиво свима.

- Мотивацију треба да тражимо и у најмањем могућем задатку који један креативац може да добије. Пратим шта раде други, а дигитално доба нам је омогућило приступ милионима људи који раде овај посао. Сваки дан наиђем барем на 10 креативаца чији ме рад остави без даха, а пратим и трендове, али само из разлога да не упаднем у један од њих - прича Шкавић.

Истиче да је нарочито поносан за визуале које ради за музички фестивал "Демофест", а нарочито на овај посљедњи, јер је добио потпуно одријешене руке када је у питању дизајн, а што је резултовало позитивним реакцијама публике.

- Креативу за "Демофест" посљедњих неколико година радим сам, од идеје до крајње реализације сваког сегмента. Самим тим је и одговорност огромна. Посебно је велика због самог значаја фестивала као јединственог у региону. Али афирмацијом фестивала, афирмишем и самог себе као креативца - истиче Шкавић.

Младим људима, који желе да се баве овим креативним послом, поручује да треба да гледају и шире од самог графичког дизајна.

- Технологија је унијела велике промјене у наш посао, тако да се треба дотаћи и програмирања, веб дизајна, UX дизајна, анимације итд. Учите стално нешто ново, будите оригинални и другачији и радите на сопственој афирмацији - поручује Младен Шкавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана