Младен Миљановић: Транзиција простора у радовима Ситно

Цвија Мркоњић
Младен Миљановић: Транзиција простора у радовима Ситно

Бањалука - Самостална изложба радова из серије "Ситно" академског сликара Младена Миљановића из Бањалуке биће отворена 2. децембра у "Галерији 42" на Цетињу у Црној Гори у 19 часова.

Око 200 свакодневних радова које ће публика имати прилику да погледа реализовани су у оквиру пројекта "Служим умјетности" који је заправо био перформанс у трајању од девет мјесеци.

Перформанс је подразумијевао самоизолацију у простору бивше војне касарне "Врбас", данашњег универзитетског кампуса, у Бањалуци гдје се налази и Академија умјетности.

Према ријечима аутора пројекат и радови су идентификовали мапирали и формализовали транзицију простора и друштва. Он каже да колико постоје драстичне разлике у доктринама умјетности и војске, толико постоје и велике сличности у смислу употребе и злоупотребе оба система.

- Кроз те радове покушао сам испитати могућност примјене једног "дрил" приступа, својственог војсци, у контексту умјетности, а који се огледао кроз форсирање свакодневне креативности - објаснио је Миљановић.

Као неко ко често презентује свој рад изван граница БиХ Младен каже да је основна разлика излагања на домаћем терену и у иностранству у томе што код нас постоји само државни музејски систем, док у иностранству постоји и комерцијални сектор који је значајнији и доминантнији.

Од овог признатог умјетника имају прилику да уче и студенти бањалучке Академије умјетности, а он истиче да му је рад са њима важнији од онога што ствара у умјетничкој пракси.

- Као индивидуални умјетник ствараш микродопринос култури и сцени, а радом са студентима генеришеш јачање читаве сцене у будућности - сматра Миљановић.

Млађим колегама поручује да не постоје посебни рецепти или чаробни напици за успјех, те да је важно да задрже и артикулишу индивидуалне луцидности, као и луцидности и девијантности друштва у коме живе.

- Треба научити и како те компоненте друштва и времена трансформисати у умјетничке процесе - напоменуо је Младен.

Младен Миљановић ће током 2016. године представити свој рад на самосталним изложбама у Берлину у Њемачкој, у Новом Саду у Србији, као и у Будимпешти у Мађарској. Иако већ има и планове за 2017. годину за сада не жели да их открива, те истиче да му је најважније да почне радити на једном новом пројекту који припрема већ дуже вријеме.

Предавања

Током припрема изложбе Младен Миљановић је одржао и три предавања на цетињском Факултету ликовних умјетности.

- Предавања су обухватала анализу и разговор о три цјелине ранијих пројеката као што су "Служим умјетности", "У служби музеја" и "Врт уживања", а осим студената и професора присуствовали су и умјетници - рекао је Младен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана