Minut za kulturu opomena akademske slikarke Nina Babić za stanje na umjetničkoj sceni

A. M.
Minut za kulturu opomena akademske slikarke Nina Babić za stanje na umjetničkoj sceni

Banjaluka - Da je umjetnost jedan od najboljih načina da ukaže na različite društvene probleme, po ko zna koji put, pokazaće akademska slikarka iz Banjaluke Nina Babić performansom "Minut za kulturu", koji će izvesti 23. aprila od 11 do 16 časova.

Sam naziv njenog performansa dovoljno govori o tome šta ju je vodilo kada je odlučila da izađe na ulicu, pošalje poruku i sugrađanima dijeli svoje crteže.

- Rad se svakako odnosi na problematiku cjelokupnog društva u Republici Srpskoj i BiH, trenutni ekonomski i socijalni status. Uviđamo da je kultura najmanje zastupljena. Imajući težnju za širenjem i razvojem kulturne scene, dajući akcenat na samo proširenje postojećih i novih kulturnih institucija, zaboravljamo vrlo važan faktor, a to je da nemamo izgrađenu kulturno edukovanu populaciju koja bi i sama išla u te institucije - istakla je Babićeva.

Ljudi u Republici Srpskoj i BiH, dodaje slikarka,  nemaju kulturu samog odlaska u institucije jer nemaju dodira u svojoj svakodnevici s umjetnošću i prije svega usljed teškog materijalnog i društvenog statusa, umjetnost i kultura su im na posljednjem mjestu.

- Moja odluka je da svoj opus izabranih crteža, gdje se najviše fokusiram na apstraktne crteže, dijelim besplatno kako bih širu populaciju upoznala sa različitim izrazima u umjetnosti. Jednostavnije rečeno, pomalo poetički, željela bih da u jednom radnom danu  jednog čovjeka, koji taj dan izvršava svoje ustaljene obaveze, prekinem i pokažem mu umjetnost, pa makar da na jedan minut tog radnog dana on svoje misli usmjeri ka umjetnosti. A, onda mi ostaje nada da će taj isti danas-sutra poželjeti da ode u institucije i upozna se sa stvaralaštvom - naglasila je Babićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana