Miloševićevo djelo zalog za budućnost

Aleksandra Madžar
Miloševićevo djelo zalog za budućnost

Banjaluka - Naučnim skupom “Tradicija kao inspiracija” i koncertom “Muzička razglednica BiH (1878 - 1918)” svečano je otvorena jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj “Dani Vlade Miloševića 2015”.

- Ove godine smo se odlučili za malo drugačiji koncept u odnosu na prošlu, kada smo akcenat stavili na početak i kraj manifestacije, sa spektakularnim predstavama “Solunci govore” i operetom “Orfej u podzemlju”. Mislim da je ovaj naučni skup izuzetno posjećen, a dobili smo značajne radove. To za širu javnost i nije toliko bitno koliko je važno za nas, jer će na taj način “Zbornik”, koji će izaći sljedeće godine, biti kapitalan po mnogo čemu - rekao je dekan Akademije umjetnosti RS Luka Kecman tokom svečanog otvaranja u petak ujutru.

Ističući da je naučni skup stub ovogodišnje manifestacije, kao drugi važan događaj u okviru programa izdvojio je “Veče Vlade S. Miloševića”.

- Ove godine, pa i narednih godina, izdvojićemo neko od njegovih djela, snimiti u našem studiju i onda izdati na kompakt-disku. Uključili smo i muzičare i likovnjake i studente sa dramskog smjera, pa ćete imati priliku da vidite kako će to sve izgledati - najavio je Kecman.

Profesor dr Sanda Dodik i jedan od urednika “Zbornika”, takođe je ukazala na činjenicu da je ovogodišnji naučni skup jedan od najposjećenijih te da se na ovaj način kroz muziku nastoji održati i naučna misao.

- Svake godine okupljamo eminentne stručnjake, a ovaj put su sa nama i kolege iz Helsinkija i Portugalije sa kojima razmjenjujemo iskustva. Uvijek se osvrćemo na rad akademika Vlade Miloševića. Prijavljeno je oko 80 radova. Učesnici su istraživali teme iz etnomuzikologije, muzikologije, muzičke teorije i muzičke pedagogije - kazala je Dodikova.

Neobičan učesnik na naučnom skupu je i kompozitor iz Londona Ivan Mudi, koji se već dugo baci srpskom muzikom.

- Ovo je posebna prilika da boravim u Banjaluci i naučim još više o istoriji i tradiciji same muzike ovih prostora. Želim da dokažem ljudima da shvate da duhovna muzika nije samo namijenjena za crkve, već da može biti dio kulture i dio svakodnevnog života - istakao je Mudi.

Poslije otvaranja naučnog skupa održana je promocija prošlogodišnjeg “Zbornika” u okviru kojeg se našao 51 rad.

Koncert, koji je održan u četvrtak uveče u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra “Muzička razglednica BiH (1878 - 1918)”, kako je rekao Kecman, je bio pravi uvod za naučni skup.

Prisutni su uživali u kompozicijama Milene Mrazović-Preindleberger, Aleksandra Bosiljevca, Julijusa Fučika, Františeka Matejovskog, Julijusa Đule Majora i Ljubomira Bajca, koje nisu izvedene više od sto godina, a koje je izvela pijanistkinja Maja Ačkar-Zlatarević.

Moderator koncerta Lana Paćuka objasnila je da muzička razglednica BiH ima cilj da promoviše stvaralaštvo BiH umjetnika iz austrougarskog perioda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana