Miloš Šobajić u susret izložbi i promociji knjige u Trebinju: Umjetnost želja čovjeka za svevišnjim

Danko Kuzmanović
Miloš Šobajić u susret izložbi i promociji knjige u Trebinju: Umjetnost želja čovjeka za svevišnjim

Banjaluka - Tema moje izložbe u Trebinju je progon i to progon koji je počeo od naših praroditelja Adama i Eve, koji su bili prognani iz raja, ali i ovi moderni progoni gde progone i uništavaju narode u ime neke njihove slave. Tada je arhanđel Mihajlo proterivao Adama i Evu ognjenim mačem, danas proteruju ceo narod takozvanim lepim bombama.

Rekao je ovo slikar i profesor Miloš Šobajić u razgovoru za "Glas Srpske", u susret izložbi slika i promociji knjige u Trebinju.

Jedan od najvećih slikara i vajara današnjice i pripadnik Pariskog kruga je rekao da mu je tema progona već deceniju u glavi.

- Stvarajući poslednjih godina, odjednom sam shvatio da poslednjih deset godina, u stvari, slikam stalno tu istu temu - čoveka koji beži spasa radi. Arhanđel Mihajlo je proterivao Adama i Evu ognjenim mačem, danas proteruju ceo narod takozvanim lepim bombama - kazao je Šobajić.

Pored izložbe, biće održana i promocija knjige "Slikaj i ćuti", koja je objavljena prije pola godine u Beogradu.

- Knjiga se na neki način bavi tom istom temom progona, ali još tačnije se bavi slikom dve Evrope koje su fascinantne. Jedna je, kako reče filosof Sioran, kolevka zla, a druga kolevka prosperiteta. Evropska ideja je napravljena na antičkoj misli, pa nadovezana hrišćanstvom, pa evropskom filosofijom, sve je to napravilo od Evrope san i najlepšu teritoriju na planeti. Međutim, ta Evropa je znala i te kako da padne duboko i da pravi zločine neviđenih razmera. E, to je ono što je fascinantno, ta dva lica jednog

tela - rekao je Šobajić.

Autor oštro kritikuje stvaranje vizuelne ili konceptualne umjetnosti.

- Takva Evropa je uticala, pre 40 godina, na stvaranje takozvane vizuelne umetnosti. Ta vizuelna umetnost je jedna izmišljotina NATO pakta, i to su oni i ozvaničili četvrtog aprila 1999. godine, dve nedelje pred bombardovanje Jugoslavije, da oni, u stvari, vode taj konceptualni deo umetnosti - kazao je slikar.

Razlog tome je, kako tvrdi Šobajić, da čovjek što lakše prihvati apsurd koji ga razara.

- Zbog čega potenciraju tu konceptualnu umetnost? Pa, da bi taj apsurd konceptualne umetnosti, koja je prazna, pomogao da čovek što lakše proguta i taj apsurd koji NATO pakt sprovodi nad narodima koje uništava. Te dve agresije su i te kako povezane, jedna nam razara duhovne nivoe, a druga ove vidljive - siguran je slikar.

Problem savremene umjetnosti

- Prvo treba odgonetnuti šta je to umetnost. Čovek bi umro ako bi mu uzeli mogućnost za stvaranjem i za samoinicijativnim mišljenjem. Ona je, pre svega, želja čoveka za svevišnjem, želja čoveka da dohvati ono što ne može. To je jedan pokušaj. Svi mi imamo tu intimnu želju da budemo savršeni, pa je tako umetnost pokušaj da se dođe do savršenosti, a ova vizuelna umetnost, baš naprotiv, tvrdi da umetnost ne treba da bude glorifikovana, da je umetnost banalna, sekularizovana i da služi kao ukras. Danas jedna benzinska pumpa je isto toliko beznačajna kao jedna skulptura u gradu. Obe su banalne, i ne govore ništa. To su jedna strela, lopta ili kocka, tu zapadamo u veliki problem - rekao je Šobajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana