Film Peti leptir tehnološka revolucija

Cvija Mrkonjić
Film Peti leptir tehnološka revolucija

Beograd - Film "Peti leptir" nije namenjen samo deci, već i odraslima. Veoma je važno snimati filmove na srpskom jeziku, jer to je jedan od načina da se sačuva nacionalna kultura.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" reditelj prvog srpskog filma koji se snima u 3D tehnici Milorad Milinković.

- Reč je o delu koje radimo po istoimenom romanu za decu Uroša Petrovića, a glavni junaci su mališani koji se susreću sa natprirodnim pojavama. Priča se, kao i većina bajki, suštinski bavi borbom dobra i zla - naveo je Milinković.

U središtu radnje je dječak Aleksa koji otkriva da je povezan sa tajanstvenim ljudima i njihovim duhovima, ali i čudesnim providnim leptirima. Na uzbudljiv i bajkovit način predstavljeno je njegovo odrastanje u sirotištu.

Producent filma Slavoljub Gnjatović rekao je da će ovo ostvarenje ostati upisano u srpsku kinematografiju kao hvatanje koraka sa svjetskom kinematografijom.

- Iz romana smo potisnuli bajkoviti element, a potencirali mistični i avanturistički duh. Želeli smo da film zainteresuje i odraslu publiku, da to bude porodična priča koja je praktično nepostojeći žanr u savremenom srpskom filmu - kazao je Gnjatović.

Naglašava da je Uroš Petrović "brend sam po sebi" i da neprestano zbog bolje adaptacije teksta za film sarađuju sa piscem.

Lik glavnog junaka Alekse tumači Ognjen Orešković, a njegovi filmski drugari su Gordan (Petar Racić) i Vlada Grak (Mihailo Milidragović). U glumačkoj ekipi su i Mihailo Miša Janketić, Jelena Đukić, Tanja Bošković, Marko Nikolić, Ljubomir Bandović i mnogi drugi. Producent filma je "Delta video" iz Beograda.

Petrović je istakao da mu mnogo znači što je njegova knjiga izabrana kao inspiracija za snimanje prvog srpskog filma u 3D tehnologiji.

- Ekipa je kreativna, neće se u potpunosti držati romana, ali radujem se tim razlikama iako to možda nije tipično za pisce. Lepo je ulagati novac u dečije filmove, a uveren sam da će čarolija ove priče moći bolje da se ispriča kroz savremene efekte - rekao je Petrović.

Ističe je da je snimanje dječijih filmova na srpskom jeziku važno koliko i drugi umjetnički sadržaji za najmlađu publiku.

- Najsmisleniji posao je raditi nešto za decu, a manje je važno da je li je reč o pisanju, komponovanju ili nečem trećem. Ovaj film je prilika i da se promovišu prirodne ljepote u Srbiji, pa se deo snima u nacionalnom parku "Tara" - kazao je Petrović.

Pisac i reditelj

"Peti leptir" Uroša Petrovića nagrađen je kao najbolji roman za djecu 2007. godine kada mu je pripalo priznanje "Rade Obrenović" na Zmajevim dečijim igrama u Novom Sadu. Petrović piše knjige za djecu i mlade koje pomjeraju granice u savremenoj srpskoj literaturi. Milorad Milinković se poslije filmova "Mrtav ladan", "Čitulja za Eskobara", "Potera za Srećkom" i "Zduhač" okušava u bajci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana