Miljko Šindić: Dobrim piscima nisu potrebni tumači

Mirna Pijetlović
Miljko Šindić: Dobrim piscima nisu potrebni tumači

Banjaluka - Velika engleska književnica Virdžinija Vulf smatrala je da dobrim piscima nisu potrebni nikakvi posrednici i tumači, nego knjiga sama o sebi, ako je dobra, može sve da kaže. Nju samo treba doživjeti i na svoj način protumačiti.

Rekao je ovo ugledni profesor i književnik Miljko Šindić kome je u ponedjeljak uveče u Vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra uručena godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske podružnica Banjaluka i grada Banjaluka za knjigu "Kritika kritike".

Nagradu mu je uručila zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić, koja je istakla da je Šindić dao "silan i značajan doprinos lijepoj pisanoj riječi".

Šindić je govoreći o svom djelu istakao da rat između lijepe i naučne književnosti treba izmiriti i njih posmatrati u jedinstvu, jer jedno bez drugog ne mogu.

- Kritika je, ipak, negdje po strani i nije uvijek u dobrom odnosu sa piscima lijepe književnosti. Ona ide ili u esejistiku ili u književno naučna djela - istakao je Šindić koji je u knjizi analizirao postojeće tekstove o stvaralaštvu naših velikih pisaca.

On je dodao da ima velikih pisaca koji smatraju da kritika nije potrebna dobrom književnom tekstu.

Žiri, koji su činili Petar Đaković, Stanoje Plavšić i Aleksandra Čvorović, saopštio je da je nagrađeno djelo impozantno po obimu, sadržaju i dubini znanja i da je autor predano osvijetlio najtamnije kutke književnih djela, te ukazao na pozitivne strane i propuste u tumačenjima.

Knjiga je namijenjena profesorima i studentima književnosti, ali i svim onim obrazovanim čitaocima koji izučavaju književnu kritiku.

U užem izboru za godišnju nagradu bile su i "Zrno" Ranka Pavlovića i "Pisma Afroditi" Radmila Radovanovića o čijim djelima je na dodjeli nagrade žiri nadahnuto govorio.

Značaj

- Autor se u "Kritici kritike" bavi i kritikom poezije, dramaturškom kritikom, antologičarima i antologijama, te analizira stavove kritičara o Andrićevoj neimarskoj metafori - stoji u obrazloženju žirija koji je odluku o pobjedniku donio jednoglasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana