Миљкo Шиндић: Добрим писцима нису потребни тумачи

Мирна Пијетловић
Миљкo Шиндић: Добрим писцима нису потребни тумачи

Бањалука - Велика енглеска књижевница Вирџинија Вулф сматрала је да добрим писцима нису потребни никакви посредници и тумачи, него књига сама о себи, ако је добра, може све да каже. Њу само треба доживјети и на свој начин протумачити.

Рекао је ово угледни професор и књижевник Миљко Шиндић коме је у понедјељак увече у Вијећници Банског двора Културног центра уручена годишња награда Удружења књижевника Републике Српске подружница Бањалука и града Бањалука за књигу "Критика критике".

Награду му је уручила замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић, која је истакла да је Шиндић дао "силан и значајан допринос лијепој писаној ријечи".

Шиндић је говорећи о свом дјелу истакао да рат између лијепе и научне књижевности треба измирити и њих посматрати у јединству, јер једно без другог не могу.

- Критика је, ипак, негдје по страни и није увијек у добром односу са писцима лијепе књижевности. Она иде или у есејистику или у књижевно научна дјела - истакао је Шиндић који је у књизи анализирао постојеће текстове о стваралаштву наших великих писаца.

Он је додао да има великих писаца који сматрају да критика није потребна добром књижевном тексту.

Жири, који су чинили Петар Ђаковић, Станоје Плавшић и Александра Чворовић, саопштио је да је награђено дјело импозантно по обиму, садржају и дубини знања и да је аутор предано освијетлио најтамније кутке књижевних дјела, те указао на позитивне стране и пропусте у тумачењима.

Књига је намијењена професорима и студентима књижевности, али и свим оним образованим читаоцима који изучавају књижевну критику.

У ужем избору за годишњу награду биле су и "Зрно" Ранка Павловића и "Писма Афродити" Радмила Радовановића о чијим дјелима је на додјели награде жири надахнуто говорио.

Значај

- Аутор се у "Критици критике" бави и критиком поезије, драматуршком критиком, антологичарима и антологијама, те анализира ставове критичара о Андрићевој неимарској метафори - стоји у образложењу жирија који је одлуку о побједнику донио једногласно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана