Miljanu Radojkoviću »Čučkova knjiga«

Svjetlana Đuričić
Miljanu Radojkoviću »Čučkova knjiga«

Han Pijesak - Miljan Radojković iz Aleksinca dobitnik je nagrade "Čučkova knjiga" za svoju prvu knjigu poezije "Svejedno je - Sve jedno je" na sedmoj književnoj manifestaciji "Čučkovi književni susreti" u Han Pijesku.

Nagradu je Radojkoviću u subotu uručila direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" iz Han Pijeska Ozrenka Đurić-Radulović, koja je izrazila nadu da će ovo priznanje biti podstrek autoru za novi stvaralački zamah. Novčani dio nagrade dobitniku je uručio predsjednik Skupštine opštine Dragan Lapčević.
Predsjednik žirija za ovogodišnju nagradu Nikola Teofilović istakao je na manifestaciji da je Radojković laureat koji do sada najviše liči na Čučka, a da se njihova sličnost ogleda u doživljavanju pisane riječi kao oružja pobune.

- Kod njega nema otužnog pjesničkog samozadovoljstva sopstvenim talentom i pozivom - kazao je Teofilović.
Laureat Radojković je rođen 1994. u Aleksincu, student je Filozofskog fakulteta u Nišu, a ovo je njegova prva samostalna zbirka poezije.
U okviru sedme književne manifestacije "Čučkovi književni susreti" promovisan je treći tom djela pisca Branka Čučka, koji obuhvata tri zasebne prozne cjeline.
Priređivač trećeg toma Branko Brđanin Bajović rekao je na promociji da se srpska književnost "najviše bogatila naplavima zlatnog grumenja sa periferije jezika i nacije", gdje svoj vidni i značajan trag nameće Čučkovo ukupno djelo.
Prema njegovim riječima, Čučak je poodavno osvojio posebno mjesto u savremenom srpskom pjesništvu, a romanom "Mi se znamo od poslednjeg dana" takvo mjesto je osigurao i u srpskoj romanesknoj prozi.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i opština Han Pijesak.

Pjesnici

Na manifestaciji stihove su, između ostalih, govorili pjesnici Boro Kapetanović iz Banjaluke i Željko Pržulj iz Istočnog Sarajeva, a besjedu je kazivao pjesnik Dragan Jovanović Danilov iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana