Миливоје Унковић, академик и сликар, селектор међународне колоније Плива: Достојанство умјетности доведено у питање

Александра Глишић
Миливоје Унковић, академик и сликар, селектор међународне колоније Плива: Достојанство умјетности доведено у питање

Бањалука, Шипово - Могло би се претпоставити да ако је умјетник професионалац може да живи од свог посла, али постоје проблеми тржишта. У односу на то како тржиште умјетнина функционише у свијету, код нас је још у зачетку.

Рекао је ово за "Глас Српске" академик, сликар и дугогодишњи професор Миливоје Унковић, који је оснивач и селектор Међународне умјетничке колоније "Плива". Седми сазив биће одржан од 25. јула до 3. августа на извору Пливе код Шипова, а окупиће петнаест еминентних умјетника, сликара и вајара. Своју креативност представиће Вук Вучковић, Сара Николић, Жељко Ђуровић, Ана Лазић, Предраг Марјановић, Ранка Лучић-Јанковић и Катарина Недељковић. Осим њих, учесници колоније су и Милан Степовић, Никола Жигон, Јелена Кршић, Бисерка Петровић, Михајло Ракита, Бранко Јунгић, Бојан Оташевић и Миливоје Унковић.

- Амбијент у коме стварамо је потпуно еколошки чист и та димензија је врло драгоцјена. Из пристојности никада не дајем теме својим колегама, а у данашњем свијету глобализма достојанство умјетности је доведено у питање - каже Унковић.

Специјални гости колоније биће оперска дива Дуња Симић, пијанисткиња Дуња Јанковић, историчарка умјетности Оливера Вукотић и студенткиње соло пјевања Ивона Шари и Анета Макањић. Током десетодневног боравка умјетници ће стварати у изванредним објектима архитектонског комплекса "Флџ фисхинг" центра на еколошки чистим изворима ријеке Пливе.

- Сарађујемо и са ствараоцима из других области умјетности и то је добро да у самом концепту колонија буде мултимедијална. Умјетници и млађе и старије генерације имају простор за стварање. Све то доприноси добрим резултатима - истиче Унковић напомињући да ће поред уобичајеног стваралачког процеса у атељеу и екстеријеру организовати и друге културне садржаје.

У програму колоније је концерт класичне музике најављен за 29. јул, а дан касније биће одржана пројекција биографских видео-филмова познатих умјетника. Сви радови који настану у предивном пејзажу на извору Пливе биће изложени завршне вечери.

Главни параметар за бирање учесника колоније Унковићу је квалитет њихових дјела.

- Некада се дјела врло сумњивог квалитета дефинишу као умјетност. Волим да правим поређење са музиком. Чак и они без слуха осјете када неко свира фалш и други пут неће доћи да га слушају. Данас у ликовној умјетности има много фалша. Занимљивост и атрактивност неког дјела је једна ствар, али умјетност је нешто сасвим друго - наглашава Унковић.

Сва дјела у депоу

- Сва дјела са претходних сазива налазе се у депоу колоније "Плива" у Бањалуци. Ниједно од тих дјела није за продају, а било би добро када бисмо у будућности успјели да направимо галерију у којој би она била трајно изложена - казао је Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана