Milivoje Unković, akademik i slikar: Iskrenost čini autora kompaktnim i prepoznatljivim

Nataša Lazukić
Milivoje Unković, akademik i slikar: Iskrenost čini autora kompaktnim i prepoznatljivim

Višedecenijski rad akademika i slikara Milivoja Unkovića urodio je 38. samostalnom izložbom "Put ka nebu" koja je inspirisana istraživanjem univerzalnog odnosa čovjek-prostor-sudbina. Svečano otvorenje izložbe će biti u galeriji Andrićevog instituta, 14. aprila 2018. godine, a trajaće do 30. aprila.

Sinteza njegovih sveukupnih djela oblikuje onaj taktilni doživljaj univerzalnih ljudskih sudbina, kroz širok spektrum likovnih i tehnoloških rješenja. Široka je lepeza slikarskih djela i skulptura koje su rezultat višegodišnjeg osluškivanja unutrašnjih impulsa i preispitivanja ličnog senzibiliteta kroz odjeke prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

- Parametri u umjetnosti su vrlo širok pojam. Za razliku od nekih savremenijih koncepata, moje stvaralaštvo je bazirano na likovnim umjetnostima koje podrazumijevaju veoma specifične kriterijume i vrednovanja. Slično je kao i u sportu, postoje različite discipline, mogućnosti prezentovanja i konteksti, a od svakoga posebno zavisi. Ja se bavim univerzalnim ljudskim problemima, a sve je to samo nadovezivanje na naše sudbine - istakao je Unković.

Dobitnik je sedamnaest stručnih i društvenih nagrada za svoj stvaralački opus, godine 2012. je primljen je u Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske kao dopisni član u radnom sastavu. Kolektivno je izlagao na više od 300 izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 1992. godine živio je u Njemačkoj kao slobodni umjetnik, a 2011. godine vraća se u Banjaluku gdje živi i stvara.

- Danas čovjek mora biti veoma informisan, ali od njegovog sveukupnog odnosa prema filozofiji života nastaje i samo stvaralaštvo. Mora da bude iskren, dostojan sebe i svojih stavova, to je ono što čini autora kompaktnim i prepoznatljivim u odnosu na more nekih drugih djela, informacija i autora - rekao je Unković.

Širok spektrum likovnih rješenja

- Izložba Unkovićevih slika i skulptura je primer spektakla idejnoestetskog pluralizma saobraznog vrhunskoj paradigmi visoke moderne, saniranog u ravni prokrčenoj snagom stvaralačke volje homogene svesti autorske ličnosti. Ta paradigma ima dvostruku rezonancu, duboko u prošlosti i daleko u budućnosti - rekao je Đorđe Kadijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana