Milići: Književno veče u slavu Ćirila i Metodija

Srna
Milići: Književno veče u slavu Ćirila i Metodija

Milići - Udruženje književnika Srbije organizovalo je u Milićima književno veče povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, te u čast svetih Ćirila i Metodija.

Na knjiženoj večeri, oržanoj sinoć u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Milutin Milanković", učestvovali su pisci iz Srbije, Slovačke i Makedonije.

Pjesnik Duško M. Petrović rekao je Srni da je Udruženje književnika Srbije organizovalo manifestaciju "Dani Ćirila i Metodija", posvećenu velikim slovenskim prosvjetiteljima.

"To je jedna od najvećih i najznačajnijih akcija u ovom vijeku koja nas okuplja oko dvojice ljudi koji su nam dali slova, pismenost i koji su nas naučili da pišemo", rekao je Petrović.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić rekao je Srni da su Ćirilo i Metodije slovenskim narodima "aktivirali mozak i pamet, otvorili oči i uveli ih u zgradu istorije".

"Bez toga smo slijepci pored oba oka. Ova djeca to treba da čuju i dobro upamte", rekao je Kalezić.

Na književnoj večeri publici su se predstavili književnica iz Beograda Dušica Milanović Marika, slovački pisac Miroslav Demak i pjesnik iz Struge Mirče Klečkaroski.

Učesnici književne manifestacije danas će posjetiti manastire Lovnica i Papraća u Šekovićima, te Park velikana u Milićima.

Pokrovitelj manifestacije u Republici Srpskoj je Kompanija "Boksit" iz Milića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana