Милићи: Књижевно вече у славу Ћирила и Методија

Срна
Милићи: Књижевно вече у славу Ћирила и Методија

Милићи - Удружење књижевника Србије организовало је у Милићима књижевно вече поводом Дана словенске писмености и културе, те у част светих Ћирила и Методија.

На књиженој вечери, оржаној синоћ у амфитеатру Средњошколског центра "Милутин Миланковић", учествовали су писци из Србије, Словачке и Македоније.

Пјесник Душко М. Петровић рекао је Срни да је Удружење књижевника Србије организовало манифестацију "Дани Ћирила и Методија", посвећену великим словенским просвјетитељима.

"То је једна од највећих и најзначајнијих акција у овом вијеку која нас окупља око двојице људи који су нам дали слова, писменост и који су нас научили да пишемо", рекао је Петровић.

Професор Богословског факултета у Београду Димитрије Калезић рекао је Срни да су Ћирило и Методије словенским народима "активирали мозак и памет, отворили очи и увели их у зграду историје".

"Без тога смо слијепци поред оба ока. Ова дјеца то треба да чују и добро упамте", рекао је Калезић.

На књижевној вечери публици су се представили књижевница из Београда Душица Милановић Марика, словачки писац Мирослав Демак и пјесник из Струге Мирче Клечкароски.

Учесници књижевне манифестације данас ће посјетити манастире Ловница и Папраћа у Шековићима, те Парк великана у Милићима.

Покровитељ манифестације у Републици Српској је Компанија "Боксит" из Милића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана