Milenko Stojičić: Vraćamo se putu Svetog Save

Mirna Pijetlović
Milenko Stojičić: Vraćamo se putu Svetog Save

Banjaluka - Antologija pjesama o Svetom Savi "Svetosavnik poezije", koju je uz pomoć velikog broja pjesnika iz Republike Srpske i Srbije priredio Milenko Stojičić, promovisana je u srijedu uveče u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Pjesnike i ljubitelje poezije ugostio je rukovodilac Galerije profesor Milivoje Unković, a ambijent izložbe o patrijarhu Pavlu bio je idealan za kazivanje najljepših stihova o Svetom Savi koje su, inspirisani njegovim životom i velikim djelom, ispisali savremeni pjesnici Srpske i Srbije, od kojih su se djela nekih od njih prvi put našla u jednoj ovakvoj antologiji.

- Jedan od razloga što sam priredio ovu knjigu je taj što u posljednjih nekoliko godina o velikim imenima srpske književnosti govorimo samo pro forme radi, i to govore pogrešni ljudi - smatra Stojičić, čiju je antologiju štampao banjalučki "Art print" uz pomoć Sekretarijata za vjere Republike Srpske.

U antologiji su zastupljeni najeminentniji savremeni književnici, kao što su Matija Bećković, Miodrag Pavlović, Ljubomir Simović, Slobodan Rakitić, Ranko Pavlović, Rajko Petrov Nogo, Dragan Lakićević, Anđelko Anušić, Đorđo Sladoje i mnogi drugi.

- Ovom antologijom htio sam da ilustrujem koliko je ta svetosavska linija poezije živa. Pored srednjovjekovnih pisaca i nekoliko riječi samog Svetog Save, koje kao da su jutros napisane, tu su i savremeni pisci koji svojim stihovima dokazuju da jezik nema vremena, svevremen je - napominje Stojičić.

Na promociji je svoje stihove govorilo nekoliko pjesnika iz Srpske koji su zastupljeni u ovoj antologiji, za koju kažu da je pred čitaoce došla u pravom vremenu, "vremenu koje opominje da treba da se vratimo pravim vrijednostima i na puteve koje nam je svojom velikom žrtvom utabao Sveti Sava".

Duh svetosavlja

- Svim ovim književnicima je zajednička jedna stvar, a to je da ih je za stvaranje umjetničkog djela, lijepe pisane riječi, inspirisao duh, a ne biografija Svetog Save - rekao je Stojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana