Milanka Blagojević dobitnica “Čučkove knjige”

Danko Kuzmanović
Milanka Blagojević dobitnica “Čučkove knjige”

Banjaluka - Nagrade predstavljaju jedan vid obaveze da se malo ozbiljnije i dublje pozabavim magijom književnog stvaralaštva, ali naravno predstavljaju i podstrek i afirmaciju. Naročito sam srećna jer je ovo moja prva knjiga - Izuzetno sam srećna i ponosna što sam dobitnica “Čučkove knjige”, nagrade koja nosi ime poznatog književnika i publiciste Branka Čučka.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” dobitnica književne nagrade “Čučkova knjiga”, za 2018. godinu, za zbirku kratkih priča “Mandarinske patke”, koja je objavljena u izdanju izdavačke kuće “Imprimatur” iz Banjaluke.

- Knjiga je objavila izdavačka kuća “Imprimatur”. Finansijsku pomoć sam dobila od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, jer je izdavač slao projekat - rukopis moje knjige. Ministarstvo inače ima jednom godišnje taj fond za objavljivanje knjige i za prevod, tako da je kod njih i moja knjiga prošla kao projekat - rekla je Blagojevićeva.

Zbirka se bavi pitanjima svakodnevice, kroz raznolikost i šarolikost temata i naratora unutar svake pojedinačne priče.

- Riječ je o zbirci kratkih priča. Teme su različite, kao i naratori. Bavi se suštinskim, svakodnevnim stvarima poput ljubavi, prijateljstva, prolaznosti života, starosti, usamljenosti i sličnim temama. U ulogama naratora se nalaze i muškarci i žene, i stariji i mlađi, a čak jedna priča za naratora ima narandžu. Recenzent knjige je Tanja Stupar-Trifunović - objasnila je Blagojevićeva.

Jedna od priča u knjizi se zove “Običan život jedne obične narandže”. Kako je žiri rekao radi se o jednoj priči koju sam njen naslov odmah na početku izdvaja, i koja nam na fascinantan način pokazuje ljepotu pripovijedanja o životu, smislu i sreći.

- “Običan život jedne obične narandže” je priča koja je objavljena i u časopisu “Putevi”, koji objavljuje NUBRS, koja kako sam naziv kaže govori o životu jedne obične narandže, ali sve je to iskazano kroz simboliku - istakla je književnica.

Kada piše, kako sama navodi, Blagojevićeva ulazi u različite likove i inspiraciju pronalazi u svemu oko sebe.

- Počela sam nekada davno s poezijom, a sada kada pišem priče, uglavnom je kao i sa poezijom, prvo me inspiriše neka tema pa onda se narator, odnosno lik, sam nametne. Ne razmišljam previše o tome. Nekada me inspiriše konkretan lik ili nečiji život - navela je Blagojevićeva.

Predsjednik žirija Mile Lisica je objasnio da je upravo značaj zbirke u tim malim nitima svakodnevice o kojima autorka piše.  

- Ona se u svojoj zbirci neobičnog, simboličnog naslova  “Mandarinske patke” bavi svakodnevicom običnih ljudi koji su rastegnuti između snova i nadanja, na momente su neustrašivi, a opet u nekim trenucima nesigurni i bojažljivi, bez dovoljno snage da promene nešto u svojim životima. Pored svih svojih životnih prepreka oni spremno nose svoje krstove na leđima - kazao je Lisica.

Nagrada “Čučkova knjiga” biće uručena 30. marta na centralnoj svečanosti Jedanaeste manifestacije “Čučkovi književni susreti” u Han Pijesku, koju organizuje Narodna biblioteka “Branko Čučak”.

 

O nagradi

 

Nagrada “Čučkova knjiga” dodjeljuje se za prvu knjigu autora u bilo kom od rodovsko-žanrovskih književnih oblika u kojima se ogledao Branko Čučak, a to su poezija, proza i drama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana