Миланка Благојевић добитница “Чучкове књиге”

Данко Кузмановић
Миланка Благојевић добитница “Чучкове књиге”

Бањалука - Награде представљају један вид обавезе да се мало озбиљније и дубље позабавим магијом књижевног стваралаштва, али наравно представљају и подстрек и афирмацију. Нарочито сам срећна јер је ово моја прва књига - Изузетно сам срећна и поносна што сам добитница “Чучкове књиге”, награде која носи име познатог књижевника и публицисте Бранка Чучка.

Казала је ово за “Глас Српске” добитница књижевне награде “Чучкова књига”, за 2018. годину, за збирку кратких прича “Мандаринске патке”, која је објављена у издању издавачке куће “Имприматур” из Бањалуке.

- Књига је објавила издавачка кућа “Имприматур”. Финансијску помоћ сам добила од Министарства просвјете и културе Републике Српске, јер је издавач слао пројекат - рукопис моје књиге. Министарство иначе има једном годишње тај фонд за објављивање књиге и за превод, тако да је код њих и моја књига прошла као пројекат - рекла је Благојевићева.

Збирка се бави питањима свакодневице, кроз разноликост и шароликост темата и наратора унутар сваке појединачне приче.

- Ријеч је о збирци кратких прича. Теме су различите, као и наратори. Бави се суштинским, свакодневним стварима попут љубави, пријатељства, пролазности живота, старости, усамљености и сличним темама. У улогама наратора се налазе и мушкарци и жене, и старији и млађи, а чак једна прича за наратора има наранџу. Рецензент књиге је Тања Ступар-Трифуновић - објаснила је Благојевићева.

Једна од прича у књизи се зове “Обичан живот једне обичне наранџе”. Како је жири рекао ради се о једној причи коју сам њен наслов одмах на почетку издваја, и која нам на фасцинантан начин показује љепоту приповиједања о животу, смислу и срећи.

- “Обичан живот једне обичне наранџе” је прича која је објављена и у часопису “Путеви”, који објављује НУБРС, која како сам назив каже говори о животу једне обичне наранџе, али све је то исказано кроз симболику - истакла је књижевница.

Када пише, како сама наводи, Благојевићева улази у различите ликове и инспирацију проналази у свему око себе.

- Почела сам некада давно с поезијом, а сада када пишем приче, углавном је као и са поезијом, прво ме инспирише нека тема па онда се наратор, односно лик, сам наметне. Не размишљам превише о томе. Некада ме инспирише конкретан лик или нечији живот - навела је Благојевићева.

Предсједник жирија Миле Лисица је објаснио да је управо значај збирке у тим малим нитима свакодневице о којима ауторка пише.  

- Она се у својој збирци необичног, симболичног наслова  “Мандаринске патке” бави свакодневицом обичних људи који су растегнути између снова и надања, на моменте су неустрашиви, а опет у неким тренуцима несигурни и бојажљиви, без довољно снаге да промене нешто у својим животима. Поред свих својих животних препрека они спремно носе своје крстове на леђима - казао је Лисица.

Награда “Чучкова књига” биће уручена 30. марта на централној свечаности Једанаесте манифестације “Чучкови књижевни сусрети” у Хан Пијеску, коју организује Народна библиотека “Бранко Чучак”.

 

О награди

 

Награда “Чучкова књига” додјељује се за прву књигу аутора у било ком од родовско-жанровских књижевних облика у којима се огледао Бранко Чучак, а то су поезија, проза и драма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана