Мијатовић: Душко Трифуновић - пјесник за Гиниса

Срна
Мијатовић: Душко Трифуновић - пјесник за Гиниса

Београд - Душко Трифуновић пјесник је за Гиниса јер су огроман број његових стихова музичари отпјевали, истиче публициста Богомир Мијатовић.

Мијатовић, који је у својој књизи “Памтите ме по песмама мојим, Душко Трифуновић” сабрао 301 отпјевану пјесму легендарног поете и књижевника, истиче да као доказ има све аудио-снимке, те да постоји још 11 Трифуновићевих пјесама за које је написана музика, али ће им се тешко ући у траг.


“Душко и ја смо делили канцеларију у РТВ Нови Сад и стално ме је копкало колико је његових песама на плочама, јер ни он није знао. Дао сам се у потрагу 1994. године. Касније се појавио интернет, било је лакше и, ево, успео сам да све истражим и остварим циљ”, рекао је Мијатовић, који је на књизи радио више од двије деценије.

Он је за “Вечерње новости” рекао да је прва пјесма на Трифуновићеве стихове “Поздрав баки” снимљена 1972. године, а отпјевала ју је дјевојчица Аријана Араповић на “Малом шлагеру сезоне”.

Мијатовић истиче и свима познате пјесме Душка Трифуновића “Има нешто у том што ме нећеш”, у интерпретацији Жељка Јоксимовића, те по пет пјесама које су извели Здравко Чолић и “Бијело дугме”.

Према његовим ријечима, највећа свјетска звијезда која је изводила Трифуновићеве стихове “Има нека тајна веза” је легендарна Џоан Баез, док је Американац Ким Симсон снимио “Не очекуј да те ико разуме”.

Мијатовић наглашава да је “Ти си ми била у свему нај, нај, нај” из 1975. најизвођенија Трифуновићева пјесма, коју су прославили “Индекси”, затим Оливер Драгојевић, “Тешка индудстија”, “Аске”.

“Та песма има девет студијских верзија. Ту су и жИма нека тајна везаж, жШта би дао да си на мом местуж. Да је ту песму снимио у САД, како каже Пеца Поповић, Душко Трифуновић би цели живот провео лагодно”, наводи Мијатовић.

Душко Трифуновић био је српски књижевник, пјесник и телевизијски аутор.

Рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. По доласку у Сарајево, са 25 година издао је прву књигу.

Написао је двадесетак књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић, Арсен Дедић...

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”.

По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006. године.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Књижевна манифестација “Дани Душка Трифуновића” одржава се једном годишње на Палама, гдје се окупљају пјесници из Српске, Србије и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана