Михалков: Срби и Руси - лоши ђаци историје

Срна
Михалков: Срби и Руси - лоши ђаци историје

Београд - Прослављени руски режисер Никита Михалков оцијенио је да је Русима и Србима заједничко не само то што воле да маштају, иста вјера и крв, већ и то да су “лоши ђаци историје”, јер нису ништа научили из оног што им се догађало у прошлости.

“Лоши смо ђаци историје, јер су и Срби и Руси наиван народ који брзо заборавља увреде”, рекао је Михалков за београдске “Вечерње новости”.

Он је нагласио да је заједничка судбина два народа и у томе што и један и други у својој души чува сазнање о томе шта је то рат.

“То је страшно сазнање, али врло вриједно и то је оно што је, на неки начин, карактеристична црта разлике Европе од САД. Они то сазнање немају. На њиховој територији није било много ратова и то је опасно”, оцијенио је Михалков.

Он је указао да Срби и Руси знају шта је то рат са спољним непријатељем, на својој земљи и на својој територији.

“Када не ратују само војници, већ и жене и старци и небо и краве и биљке. Мој филм жПет вечериж завршава се реченицом: жНе дај Боже да буде ратаж, али пролази вријеме, заборавља се то, губи се сазнање о рату као да није ни постојало. У генетском коду и сјећању то се манифестује не само страхом од рата, него и умијећем ратовања. На сву срећу, сада имамо и једно и друго и ми и ви”, рекао је Михалков.

Говорећи о себи као о почасном грађанину Београда, Михалков је истакао да бити грађанин у ствари значи слиједити пут Господњи.

“Мислим да је грађанин онај који прати Господње одређење, а то подразумијева све - и савјест и моралну оријентацију и унутрашњи стуб и осјећање везе са свијетом у којем сте рођени, као и саосјећање према свим другим људима. У овом случају то је словенски ореол”, навео је Михалков.

Он је оцијенио да су свјетски моћници креирали једну стварност и да чине све да се људи не пробуде и не схвате шта се са њима дешава.

“А на крају се појављује монструм кога си сам створио и који те више нити слуша, нити чује. Савремени свијет сопственим рукама ствара оно што ће га погубити уколико се не отријезни”, упозорио је Михалков и нагласио да ни Срби ни Руси, нажалост, нису имуни према том свијету.

Он је нагласио да је рјешење да се људи фокусирају на мале ствари које значе срећу.

“У данашњем свијету када се агресивно афирмише моћ, богатство и луксуз тешко је рећи човјеку да треба да буде срећан и зато што се у неко сунчано јутро пробудио у свом дому, или ако је ухватио аутобус на вријеме - јер сваки је дан празник. Када гледаш данашњу ситуацију и видиш како људи гину сваки дан почињеш да цијениш сваки дан и он добија на вриједности”, поручио је Михалков.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана