Михаел Роскам, белгијски редитељ: У Холивуду један човјек одлучује о свему

Приредила: Александра Глишић
Михаел Роскам, белгијски редитељ: У Холивуду један човјек одлучује о свему

Мокра Гора - Белгијски редитељ Михаел Роскам, чији се филм "Вјерност" приказује у програму "Савремене тенденције" 11. Међународног музичког и филмског фестивала "Кустендорф", одржао је радионицу за студенте и младе ауторе.

Истакао је да у европским земљама, попут Белгије, држава је та која финансира кинематографију, док у Холивуду "један човјек држи новчаник" и одлучује о свему, због чега аутори имају већу слободу и могућност импровизације у Европи, него у Америци гдје продуценти све контролишу.

- У Европи онај који добије новац, посједује филм. У Америци онај који даје новац, посједује филм - примијетио је Роскам и најавио да ће сљедеће остварење снимати у САД.

Према синопсису филма "Вјерност", када је Ђино срео Бенедикт десила се љубав на први поглед, страсна, безусловна, ватрена. Она ради у породичној фирми, али је и возач на ауто-тркама, док је Ђино онај нормалан тип, који је згодан и опуштен, међутим са тајном која може да угрози његов живот и живот људи око њега.

Роскам је објаснио да га је филм ноар увијек интригирао и одувијек воли тај жанр и сматра да све велике приче имају у себи елементе криминала.

- Ако желите да портретишете људско биће, не можете да игноришете оно изван закона. Ако искључите те елементе, онда ограничавате себи могућности описа људске природе. Свако од нас носи у себи одређен морални код који прекрши бар неколико пута током живота, али то не значи да постајемо криминалци - рекао је Роскам.

Каже да му није циљ да едукује људе о моралу, већ да покаже да и са страховима и скривеним жељама може да се живи, а да се не упадне у опасност.

- Умјетност у томе има важну улогу, као врста ритуала и игре. Као "хомо луденс", човјеку је својствено да се игра, а сваки ритуал је игра. Дјечија игра, фудбал, позориште, филм, све је игра која у једном тренутку док траје постаје реалност и ту се играмо најдубљим емоцијама што није опасно - сматра Роскам. 

Филм, према његовим ријечима, не може да проузрокује насиље, може га подстаћи ако већ постоји намјера, због чега сматра да има више предности него мана.

У "Вјерности" он истражује и тему апсолутне љубави.

- Сви маштамо о апсолутној љубави као нечему што траје до смрти, о љубави која подразумијева да ћемо остати вјерни другој особи и у најесктремнијим условима. Али заправо не желимо да се десе такве ситуације које ће нам потврдити ту апсолутну љубав - казао је редитељ остварења "Бикова глава" и "Прљава испорука".

Не воли пробе са глумцима, те практикује да у гардероби разговара са глумцима и заједно граде ликове.

- Гардероба је сјајно мјесто за дискусију о ликовима. Глумци воле више сами да пробају, а ја да дођу првог дана на снимање и представе ми лик који су изградили. Мислим да ако глумцу даш слободу да сам изгради свој лик и донесе ти првог дана снимања, осјећаће мањи притисак током снимања - објаснио је Роскам свој процес рада са глумцима.

Роскам је похвалио студенте јер постављају одлична питања и додао да му је веома забавно да одговара на њих, па их је на крају радионице позвао да наставе дружење пошто остаје у Дрвенграду до краја фестивала.

"Петар Лубарда 1907-1974-2017" у Андрићграду

Изложба "Петар Лубарда 1907-1974-2017" отворена је у Андрићграду у оквиру 11. Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф".

Поставку ће посјетиоци моћи да погледају до 10. фебруара. Ауторка изложбе Дина Павић каже да је ово начин да нове генерације упознају рад једног од највећих сликара 20. вијека.

- Имамо обавезу да се одужимо и да нове генерације упознамо са његовим животом, а неке старије подсетимо на његов рад. Он је оставио вредан легат, збирку од 27 радова и 10 цртежа граду Београду - рекла је Павићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана