Медвед неће да се извини Шербеџији

Танјуг
Медвед неће да се извини Шербеџији

Загреб - Хрватски министар бранитеља Томо Медвед изјавио је да питање спомен плоче ХОС-а му Јасеновцу, на којој је уклесан усташки усклик "За дом спремни" треба ријешити на начин како је то предложио премијер Андреј Пленковић и поручио да не види разлог да се извини познатом глумцу Радету Шербеџији.

Медвед је за загребачки Вечерњи лист рекао да питање спомен плоче у Јасеновцу није питање које треба политизовати.

"Предсједник владе (Андреј Пленковић) је јасно и прецизно изнио да питање спомен плоче у Јасненовцу треба ријешити институционално, на садржајан, квалитетан и консензуалан начин. То није питање око којега се не смије политизовати и посебно је важно ставити га у контекст времена узимајући улогу ХОС-а као јединице која је дала велики допринос у Домовинском рату и одајући пијетет онима који су на томе мјесту положили своје животе", рекао је Медвед.

Пленковић је раније рекао да ће за рјешење питања поменуте плоче тражити законско рјешење, те да ће предложити формирање Комисије која ће се бавити свим тоталитарним режимима.

Говорећи о извињењу које му је тражио Шербеџија, Медвед каже да је дужан да реагује ако се, како је навео, неко на неодговарајући начин изјашњава о домовинском рату и хрватским ветеранима.

Нема, казао је, намеру да ћути када неко "пљује" жртве домовинског рата у Хрватској, те да не види разлог за извињење Шербеџији, јер својом реакцијом, сматра, није никога повриједио.

Шербеџија се, наиме, недавно нашао на удару хрватских ветерана зато што је на педстављању своје нове књиге "Стрнац" на Београдском сајму рекао, између осталог, да је страшно да овде има толико талентованих и вриједних људ, врхунских спортиста и умјетника, а да смо ипак успјели да заратимо са сопственом браћом.

"Уз све те наше дивне таленте ми смо остали некако заостали, чим смо се могли крваво побити на крају 20. вимека", рекао је Шербеџија.

Након тога, више хрватских удружења ветерана затражило је од МУП-а забрану наступа и дјеловања глумца Радета Шрбеџије у Хрватској на најмање пет година.

У памфлету који су потписали стоји да се забрана тражи "због озбиљног угрожавања безбједности проузроковане револтом бранитеља и њихових удружења испровоцираних јавним наступима Шрбеџије".

Након тога глумац је преко свог адвоката тражио извињење од министра Медведа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана