Međunarodni književnim susret Šušnjar: Nagrađeni Tontić,Mastikosa i Sampsonova

A. G.
Međunarodni književnim susret Šušnjar: Nagrađeni Tontić,Mastikosa i Sampsonova

Oštra Luka - Nagrada Međunarodnih književnih susreta Šušnjar 2016. pripala je pjesniku Stevanu Tontiću za cjelokupno stvaralaštvo.

Jednoglasnu odluku donio je žiri, koji su činili Milenko Stojičić, Mihajlo Orlović i Zdravko Kecman.

Književnica Slavica Mastikosa iz Zemuna dobila je nagradu "Slovo Podgrmeča" za roman "Tri hleba nasušna na polici vremena". Pjesnikinji iz Engleske Fioni Sampson biće dodijeljeno specijalno priznanje "Slovo Podgrmeča" za knjigu "Kolshil".

- Ono što posebno karakteriše poeziju, odnosno stvaralaštvo Stevana Tontića je prije svega samosvojni, jedinstveni jezik iz zavičajnog rasadnika oplemenjen pritajenim, ponornim poetskim energijama, krunisan aurama kreativnog - dio je obrazloženja žirija koji je odlučio da nagrada "Šušnjar" ode u ruke Tontiću, pjesniku rođenom u Grdanovcima kod Sanskog Mosta.

Za roman Slavice Mastikosa članovi žirija kažu da "otkriva neobične, a opet sasvim realne sudbine ljudi koje će doprijeti do srca i duše svakog čitaoca".

- Ovaj roman nas podsjeća na to šta su prave vrijednosti i koliko su iskrenost i ljubav bitni da nam prošlost ne zatruje budućnost - ocijenio je žiri.

Poeziju Fione Sampson na srpski jezik prevela je Minja Golubović, a objavila banjalučka "Kuća poezije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana