Međunarodna umjetnička kolonija Pliva: Likovni omaž Nikoli Tesli

Aleksandra Glišić
Međunarodna umjetnička kolonija Pliva: Likovni omaž Nikoli Tesli

Šipovo - Umjetnici okupljeni na izvoru Plive kod Šipova juče su cijeli dan vrijedno stvarali inspirisani prirodnim ljepotama, čime je simbolično oslikan početak još jedne likovne kolonije.

Međunarodna umjetnička kolonija "Pliva", zvanično otvorena u ponedjeljak uveče, privukla je dvanaest eminentnih stvaralaca po izboru selektora, akademika Milivoja Unkovića. Inspiraciju u predjelima vrijednim umjetničke pažnje pronašli su Daniela Fulgosi, Ranka Lučić-Janković, Balša Rajčević, Bisenija Tereščenko, Sara Nikolić i Radmila Lizdek. Zajedno sa njima stvaraju i Naod Zorić, Jana Kuvalja, Risto Antunović, Danica Basta i Maja Obradović.

- Napravili smo omaž Nikoli Tesli povodom 160. godišnjice njegovog rođenja. Ovogodišnja kolonija je naslonjena na ovaj jubilej - kaže Milivoje Unković.

Svi učesnici pronašli su komadić raja pored Plive, koji podstiče njihovu stvaralačku energiju. Platna, boje, kistovi, sve je oživjelo u pravoj likovnoj avanturi u srcu prirode. Ipak, jedan dan umjetnici će napraviti izlet do Banjaluke, gdje će posjetiti neke od institucija kulture.

- Planiramo posjetu Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzeju Republike Srpske. Programom kolonije predviđeno je i Veče dokumentarnog filma iz oblasti umjetnosti, kao i promocija knjige "Traganje za apsolutnim" Ljiljane Đurić - najavio je Unković.

Akademski slikar Radmila Lizdek iz Trebinja oduševljena je pejzažem, ali i organizacijom.

- Ovo je najbolja kolonija u Republici Srpskoj, uslovi su fantastični i mislim da je svakom umjetniku čast da bude gost "Plive". Izvanredni domaćini, prekrasna priroda i fantastičan ovogodišnji saziv. Sve to zajedno može da stvori kvalitetna umjetnička djela - smatra Lizdekova.

Ona je na Plivi nastavila rad koji je započela u svom ateljeu.

- Pošto sam Hercegovka po rođenju, moji motivi su u vezi sa tim podnebljem i to ću i ovdje raditi - kaže Lizdekova.

Završna izložba

Djela nastala na ovogodišnjoj koloniji biće predstavljena 2. avgusta u 20.30 časova na završnoj izložbi. Učesnici saziva odlaze dan kasnije sa izvora Plive, a svi radovi ostaće u fundusu kolonije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana