Међународна умјетничка колонија Плива: Ликовни омаж Николи Тесли

Александра Глишић
Међународна умјетничка колонија Плива: Ликовни омаж Николи Тесли

Шипово - Умјетници окупљени на извору Пливе код Шипова јуче су цијели дан вриједно стварали инспирисани природним љепотама, чиме је симболично осликан почетак још једне ликовне колоније.

Међународна умјетничка колонија "Плива", званично отворена у понедјељак увече, привукла је дванаест еминентних стваралаца по избору селектора, академика Миливоја Унковића. Инспирацију у предјелима вриједним умјетничке пажње пронашли су Даниела Фулгоси, Ранка Лучић-Јанковић, Балша Рајчевић, Бисенија Терешченко, Сара Николић и Радмила Лиздек. Заједно са њима стварају и Наод Зорић, Јана Куваља, Ристо Антуновић, Даница Баста и Маја Обрадовић.

- Направили смо омаж Николи Тесли поводом 160. годишњице његовог рођења. Овогодишња колонија је наслоњена на овај јубилеј - каже Миливоје Унковић.

Сви учесници пронашли су комадић раја поред Пливе, који подстиче њихову стваралачку енергију. Платна, боје, кистови, све је оживјело у правој ликовној авантури у срцу природе. Ипак, један дан умјетници ће направити излет до Бањалуке, гдје ће посјетити неке од институција културе.

- Планирамо посјету Музеју савремене умјетности Републике Српске и Музеју Републике Српске. Програмом колоније предвиђено је и Вече документарног филма из области умјетности, као и промоција књиге "Трагање за апсолутним" Љиљане Ђурић - најавио је Унковић.

Академски сликар Радмила Лиздек из Требиња одушевљена је пејзажем, али и организацијом.

- Ово је најбоља колонија у Републици Српској, услови су фантастични и мислим да је сваком умјетнику част да буде гост "Пливе". Изванредни домаћини, прекрасна природа и фантастичан овогодишњи сазив. Све то заједно може да створи квалитетна умјетничка дјела - сматра Лиздекова.

Она је на Пливи наставила рад који је започела у свом атељеу.

- Пошто сам Херцеговка по рођењу, моји мотиви су у вези са тим поднебљем и то ћу и овдје радити - каже Лиздекова.

Завршна изложба

Дјела настала на овогодишњој колонији биће представљена 2. августа у 20.30 часова на завршној изложби. Учесници сазива одлазе дан касније са извора Пливе, а сви радови остаће у фундусу колоније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана