Матичнa библиотека Ћирило и Методије у Приједору: Популарни писци и нове књиге у првом плану

Снежана Тасић
Матичнa библиотека Ћирило и Методије у Приједору: Популарни писци и нове књиге у првом плану

Приједор - Подстанарски статус Матичне библиотеке "Ћирило и Методије" у Приједору не спречава њене библиотекаре да постижу значајне резултате у организовању књижевних вечери, промоција, стручних предавања, семинара и радионица.

Приједорска библиотека је подстанар у згради Музеја Козаре од 1987, а управља и Градском читаоницом. Такође, ова библиотека покрива и општине приједорске регије - Козарску Дубицу, Нови Град, Оштру Луку, Костајницу и Крупу на Уни.

По догађајима које организује постала је препознатљиво мјесто за умјетнике и ствараоце из области културе из Републике Српске и окружења.

Директорица библиотеке Мара Ећим истиче да су већину активности планираних за 2017. годину завршили.

- Са шест стручних радника, у Матичној библиотеци за приједорску регију, из године у годину остварујемо све више активности уз жељу да што више Приједорчана буду дио наше приче. Захвална сам комплетном тиму библиотеке на несебичном раду и великом залагању да одговоре интересовањима читалаца - казала је Ећимова.

Међу значајним догађајима у библиотеци 2017. издвојила је вечеру у вријеме трајања Књижевних сусрета на Козари, као и промоцију романа "Олујни бедем" уз гостовање аутора тог дјела Дејана Стојиљковића.

- Настојимо да будемо увијек актуелни, а звучна имена, као и квалитетни писци су ти који привлаче наше читаоце. И даље ћемо бити домаћини познатим писцима из региона, али и локалним ауторима које, поред обавезе да их промовишемо, веома радо угошћујемо - казала је Ећимова.

Библиотека има око 1.700 чланова, а циљ им је да повећају број читалаца, па организују бројне активности како би  популарисали књигу.

- Поред актуелних наслова које набављамо током године, имамо и повластице за наше кориснике - бесплатно чланство. Традиционално бесплатно чланство имају предшколци и ученици првог разреда основних школа, породице погинулих и несталих бораца, ратни војни инвалиди и инвалиди рада, лица са посебним потребама, слабовида лица, незапослени, добровољни даваоци крви и радници из културе. Ускоро ће и недјеља бесплатног чланства за све ученике основних и средњих школа, поводом обиљежавања Светог Саве. До краја године биће и недјеља бесплатног уписа за све - најавила је Ећимова.

Осим тога, ова библиотека је већ неколико пута организовала Школу калиграфије која читаоцима пружа нову димензију дружења са језиком и писмом.

- Поред Школе калиграфије и Школа стрипа је нашла своје полазнике у Приједору. Планирали смо за ову годину једну од ове двије школе, а одлучиће корисници путем анкете коју ћемо спровести - казала је Ећимова.

Додаје да су планови библиотеке из године у годину су све већи, али оно на чему ће посебно радити је проналажење простора у ужем дијелу града за измјештање Дјечијег одјељења из зграде Музеја Козаре.

Читаоница

Читаоница у оквиру библиотеке је отворена 2008. године и мултимедијалног је карактера. У вечерњим часовима често у овом простору организују књижевне вечери, промоције књига, ликовне радионице и филмске пројекције.

- И из читаонице добијамо списак књига које траже чланови и на основу тога купујемо нове наслове - каже Мара Ећим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана