Маштају о одласку у оперу и на балет

Мирна Пијетловић
Маштају о одласку у оперу и на балет

Бањалука - Истинским љубитељима умјетности у Републици Српској ускраћени су културни садржаји као што су опера, мјузикл и балет на даскама театара, а овакве представе немају чак ни прилику да погледају на биоскопском платну, иако постоји велика заинтересованост.

Публика у региону, барем у већим градовима, на репертоарима својих театара може редовно да ужива у оваквим културним садржајима, а већ неколико посљедњих година имају прилику да из биоскопских столица у свом граду прате премијере опера из "Метрополитена", балета из Бољшог театра и многих других свјетских центара културе.

Тако сви они код нас који желе да уживају у магији опере и балета морају да отпутују у најближе регионалне центре, а онима који немају прилику да негдје оду остаје само да сањају свјетске позоришне сцене са раскошним културним репертоаром.

Оперска пјевачица Маја Манојловић-Добријевић потврђује да је велики недостатак то што публика у Српској не може да гледа мјузикле, оперске или оперетске представе, које су на сталном репертоару позоришта.

- Бањалука тежи ка томе да буде значајан и велики центар, али мислим да је то немогуће без оваквих културних садржаја - сматра Манојловић-Добријевић.

Сличног мишљења је и глумац Дјечијег позоришта РС Душко Мазалица, који сматра да је публика жељна оваквих садржаја.

- Мислим да је Бањалука прилично зрела, прије бих рекао гладна квалитетних културних дешавања. У мору квазиумјетничких дешавања која подилазе маси запостављамо веома мали, али значајан дио популације који остаје незадовољан културном понудом - сматра Мазалица.

Млада и талентована оперска пјевачица Миљана Брезичанин истиче да познаје много људи који, као и она сама, вапе за одласком у оперу и на балет.

- Свакодневно са својим пријатељима маштам о томе, а готово сам сигурна да је у Бањалуци још пуно културно образованог света који би попунио сале до последњег места - истиче ова млада умјетница.

Док се не створе услови да Бањалучани и њихови гости погледају овакве садржаје на даскама театра, ови умјетници се слажу да би одлична алтернатива била емитовање на биоскопском платну.

- Нама треба озбиљна духовна ињекција. Али, и у оваквом тренутку, мислим да би бар у малој сали мултиплекса "Палас" било лијепо да постоје директни преноси оперских представа и да љубитељи опере и они који би то постали могу уживати у величанственим извођењима и видјети на великом платну чувене оперске звијезде данашњице - поручује Манојловић-Добријевић.

Међутим, из мултиплекса "Палас" су саопштили да је понуда филмова изузетно велика, као и да немају простора за опере и балетске пројекције. Такође, истичу да публика није тражила поменуте представе.

- Спектакл постаје спектакл када га гледамо уживо, или на великом платну. Мислим да друга опција не постоји, уколико желимо да опера у биоскопу припада категорији ексклузивног садржаја, јер мислим да ниједан други простор не би одговорио техничком задатку када су живи преноси у високој резолуцији у питању - сматра Манојловић-Добријевић и додаје да би опера и балет у биоскопу били занимљив потез.

Када је у питању публика, Мазалица сматра да Бањалука има публику, и то одличну, са изграђеним префињеним укусом.

- Прича да немамо публику за висококвалитетну умјетност долази од економске одрживости дешавања, јер је мало публике која редовно долази. И како се све врти око новца, тако и та публика остаје без садржаја који би њу задовољио - истиче Душко Мазалица.

Међутим, велика посјећеност, слажу се умјетници, балетских представа из Москве и Београда које су прије неколико година одржане у Дјечијем позоришту РС и бањалучких премијера опере "Сафикада", камерне опере "Бастиен и Бастиена" и оперете "Орфеј у подземљу", доказује да би пуштање пројекција у биоскопу, али и у другим институцијама културе, великих балетских и оперских остварења било изузетно посјећено.

Маркетинг

- Ако за почетак имамо добру промотивну кампању, али и сјајне представе, привући ћемо људе који можда никад нису били у музичком театру. Циљ директних преноса и јесте у томе да приближе оперу обичном гледаоцу, учини је приступачнијом и онима који немају могућности да отпутују и гледају овакве представе у иностранству, а жељели би - каже Маја Манојловић-Добријевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана