Март у Банском двору у знаку Зденке Ковачичек и Роберта Јакинија Вирђилија

Александра Маџар
Март у Банском двору у знаку Зденке Ковачичек и Роберта Јакинија Вирђилија

Бањалука - Познати италијански тенор Роберто Јакини Вирђили, велика звијезда бивше Југославије и један од најбољих женских вокала на овим просторима Зденка Ковачичек, чувени београдски ансамбл за рану музику "Ренесанс", сигурно ће публици у Бањалуци пружити тренутке за памћење, а све то у властитој продукцији Банског двора Културног центра.

Објавом програма за март 2018. године Бански двор наставља са реализацијом репрезентативних културних садржаја у властитој продукцији, а директор овог храма културе Младен Матовић истакао је да је програм за март концептуално  сачињен тако да се поред етаблираних регионалних умјетника и ансамбала публици представе и домаћи умјетници, водећи се притом квалитетом као основним мјерилом за формирање програмског оквира.

Захваљујући таквом приступу, концерт  у Банском двору  већ је одржао реномирани умјетнички ансамбл трио "Анима" из Ниша, а већ 26. марта очекујемо долазак чувеног  београдског ансамбла за рану музику "Ренесанс" - казао је Матовић и подсјетио да је "Ренесанс" јединствен музички састав који дјелује у континуитету дуже од четири деценије и један од најзначајнијих те врсте у Европи.

Задовољство организатора је велико, јер ће публика у Бањалуци имати прилику да чује и познатог италијанског тенора Роберта Јакинија Вирђилија 22. марта којег ће на клавиру пратити пијаниста из Бањалуке Арсен Чаркић.

Поред ове звијезде из Италије, радост ће донијети и велика звијезда бивше Југославије и један од најбољих женских вокала на овим просторима Зденка Ковачичек, која ће такође 24. марта одржати концерт у Банском двору.

Књижевно вече са Мирјаном Бобић-Мојсиловић такође је изазвало велико интересовање публике, па ће сви заљубљеници писане ријечи имати прилику да се са овом књижевницом друже 16. марта.

Помјерање граница креативности

Поред концерата и књижевних промоција посјетиоци ће бити у прилици да виде и изложбу "Насупрот" студената Академије умјетности у Бањалуци, изложбу ликовне колоније "Ракани", те ексклузивну изложбену поставку "У посјети бану" чије је трајање због великог интересовања јавности продужено до краја јуна ове године.

- Поред свега наведеног, Бански двор ће у својству партнера или суорганизатора у марту реализовати још неколико значајних концерата, изложби и књижевних промоција, те и у 2018. години настављамо са примјеном концепта који подржава високе умјетничке домете, помјера границе креативности, његује отворен критички дијалог, те уцртава нове продукцијске и организационе стандарде - нагласио је Матовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана