Marko Kovač, kompozitor iz Trebinja: Moramo privući publiku na koncerte klasične muzike

Ratomir Mijanović
Marko Kovač, kompozitor iz Trebinja: Moramo privući publiku na koncerte klasične muzike

Trebinje - Kada mladi kompozitor dobije narudžbinu da napiše kompoziciju za festival klasične muzike, nema sumnje da je riječ o značajnom uspjehu. A ako riječ o beogradskom BEMUS-u koji je pozvao mladog Trebinjca Marka Kovača na saradnju onda sve dobija ozbiljniju notu.

Simfonijski orkestar RTS-a, sa Kovačem kao solistom na klaviru, izveo je njegovu kompoziciju „Slovenska antiteza“, duo za klavir i orkestar, što je svakako dokaz više da je umjetnik vrijedan pažnje.

Dvadesetšestogodišnji Kovač završio je osnovne i master akademske studije na Odsjeku za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Isidore Žebeljan. Student je druge godine doktorskih studija, u klasi iste profesorke, a angažovan je i  kao saradnik u nastavi. Povremeno obavlja poslove muzičkog producenta za Simfonijski orkestar RTS-a.

- Kada sam prvi put čuo kompoziciju „Konji Svetog Marka“ profesorke Isidore Žebeljan, to je za mene bilo kao otkrovenje nekog novog i divnog svijeta. Njen ključni savjet za sve studente jeste da uvažavaju činjenicu da je muzika protok energije - kaže Kovač.

Po njemu savremeni muzičari moraju da naprave veliki iskorak.

- Nova djela savremenog stvaralaštva u Srbiji se mogu rijetko čuti i to u okvirima specijalizovanih priredbi kao što je „Tribina kompozitora“. Nije teško primijetiti da publiku na festivalima tog tipa čine većinom sami muzičari - kompozitori, muzikolozi, svirači - a da je odsutan širi sloj „običnih“ ljubitelja i poštovalaca muzike. Dijelom je i muzika koju pišemo kriva zbog toga što su nam koncertne sale nekad poluprazne. Smatram sebe i svoju generaciju dužnom da učini sve da se to stanje promijeni nabolje - ističe Kovač.

Dodaje da muzika mora da bude uvijek beskompromisno kvalitetna i upečatljiva.

- Potrebni su nam i izvrsni muzičari koji će da je reprodukuju, a kada bi se svemu ovome dodao i snažan marketing i pažnja medija, čini mi se da bi rezultati i stanje na našoj klasičnoj muzičkoj sceni bili obećavajući - smatra Kovač, prvi hercegovački kompozitor umjetničke muzike koji je ove godine za potrebe muzičkog festivala  „Kotor Art“ komponovao muziku za 20 gudača, „Varijacija na temu Bokeškog kola“, izvedenu premijerno u julu u Kotoru.

Za isti festival imao je narudžbinu i 2014. kada je napisao kompoziciju „Dinarska svita“. Godinu dana ranije u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, takođe premijerno, izvedena je kompozicija „Aždaja i carev sin“, bajka za violončelo i 14 gudača, nastala kao narudžbina „Čelo-festa“.

Obrazovanje

Marko Kovač je muzičko obrazovanje počeo u Trebinju. Tu je završio osnovnu muzičku školu, ali i napravio prve kompozitorske korake. Poslije toga uslijedio je prelazak u Podgoricu gdje je završio srednju muzičku školu u klasi prof. Anke Asanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana