Марко Ковач, композитор из Требиња: Морамо привући публику на концерте класичне музике

Ратомир Мијановић
Марко Ковач, композитор из Требиња: Морамо привући публику на концерте класичне музике

Требиње - Када млади композитор добије наруџбину да напише композицију за фестивал класичне музике, нема сумње да је ријеч о значајном успјеху. А ако ријеч о београдском БЕМУС-у који је позвао младог Требињца Марка Ковача на сарадњу онда све добија озбиљнију ноту.

Симфонијски оркестар РТС-а, са Ковачем као солистом на клавиру, извео је његову композицију „Словенска антитеза“, дуо за клавир и оркестар, што је свакако доказ више да је умјетник вриједан пажње.

Двадесетшестогодишњи Ковач завршио је основне и мастер академске студије на Одсјеку за композицију Факултета музичке уметности у Београду, у класи академика Исидоре Жебељан. Студент је друге године докторских студија, у класи исте професорке, а ангажован је и  као сарадник у настави. Повремено обавља послове музичког продуцента за Симфонијски оркестар РТС-а.

- Када сам први пут чуо композицију „Коњи Светог Марка“ професорке Исидоре Жебељан, то је за мене било као откровење неког новог и дивног свијета. Њен кључни савјет за све студенте јесте да уважавају чињеницу да је музика проток енергије - каже Ковач.

По њему савремени музичари морају да направе велики искорак.

- Нова дјела савременог стваралаштва у Србији се могу ријетко чути и то у оквирима специјализованих приредби као што је „Трибина композитора“. Није тешко примијетити да публику на фестивалима тог типа чине већином сами музичари - композитори, музиколози, свирачи - а да је одсутан шири слој „обичних“ љубитеља и поштовалаца музике. Дијелом је и музика коју пишемо крива због тога што су нам концертне сале некад полупразне. Сматрам себе и своју генерацију дужном да учини све да се то стање промијени набоље - истиче Ковач.

Додаје да музика мора да буде увијек бескомпромисно квалитетна и упечатљива.

- Потребни су нам и изврсни музичари који ће да је репродукују, а када би се свему овоме додао и снажан маркетинг и пажња медија, чини ми се да би резултати и стање на нашој класичној музичкој сцени били обећавајући - сматра Ковач, први херцеговачки композитор умјетничке музике који је ове године за потребе музичког фестивала  „Котор Арт“ компоновао музику за 20 гудача, „Варијација на тему Бокешког кола“, изведену премијерно у јулу у Котору.

За исти фестивал имао је наруџбину и 2014. када је написао композицију „Динарска свита“. Годину дана раније у атријуму Народног музеја у Београду, такође премијерно, изведена је композиција „Аждаја и царев син“, бајка за виолончело и 14 гудача, настала као наруџбина „Чело-феста“.

Образовање

Марко Ковач је музичко образовање почео у Требињу. Ту је завршио основну музичку школу, али и направио прве композиторске кораке. Послије тога услиједио је прелазак у Подгорицу гдје је завршио средњу музичку школу у класи проф. Анке Асановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана