Марко Гверо за Глас Српске: Прича о Тесли невиђени спектакл

Александра Глишић
Марко Гверо за Глас Српске: Прича о Тесли невиђени спектакл

Бањалука - Глумачке креације Марка Гвере годинама одушевљавају публику на позоришној сцени, али и на филмском платну и у телевизијским серијама. Бањалучка публика имаће прилику да овог мајстора глуме уживо гледа вечерас у ауторском пројекту Нелета Карајлића "ФБИ: Досије Тесла".

Почетак мултимедијалне представе најављен је за 20 часова и 21 минут у Спортској дворани "Борик", а Гверо обећава да они који дођу да их гледају неће зажалити.  

- "ФБИ: Досије Тесла" је нешто што публика нема баш често прилику да види на нашим просторима. Спектакл и у драмском и у техничком смислу. То је једна велика позоришна представа, у којој се сви до једног труде да вам обезбеде забавно и лепо вече - каже актер приче о славном српском научнику, која је премијерно изведена у новембру у Новом Саду.

Иако су иза њега бројне сјајне глумачке бравуре, Гверо истиче да је свака улога ново искуство.

- Нови текст, нови људи, нова неизвесност... Све је то оно што је узбудљиво. Са Нелетом сам већ сарађивао. Он увек донесе нешто забавно и занимљиво, тако и овог пута. Радо сам прихватио позив и очекивано уживао у стварању ове представе. Сасвим, за мене, ново искуство је и играње на великим сценама, пред хиљадама људи попут Центра "Сава" и "Борика". Ретке су такве прилике - прича глумац, признајући да још није стигао да сабере све утиске.

Оно у шта је сигуран је да су успјели да "изгурају" нешто велико, што се публици свиђа и што ће радо гледати.

Представе и филмови о историјским личностима сматра једним од добрих начина да се одужимо националним великанима.

Док се спрема за наступ у Бањалуци, свакодневно добија позитивне критике за улогу коју је одиграо у редитељском првенцу Николе Које, филму "Стадо".

Инспирацију за лик који тумачи пронашао је, каже, у посљедњих двадесет година неизбјежног суживота са људима који се баве политиком.

- Политичари су заузели место филмских звезда, музичких звезда... Запосели су сваки сегмент јавног живота. Није било превише тешко направити свог политичара међу том галеријом питорескних ликова. Овај кога ја тумачим не представља ниједног конкретно, већ више неко опште место у тој јагњећој бригади - сматра Гверо, уз напомену да се не бави много продукцијским послом и буџетима за снимање филмова, али је сигуран да добру причу и глумачку подјелу каква је у "Стаду" треба платити.

Претпоставља да то није и да не би требало да буде јефтино.

- Резултат и успех Којиног филма свакако потврђује да су прича, глума и режија оно без чега ниједан филм, без обзира на техникалије, компјутерске анимације и много пиротехнике, не може да претендује на место љубимца публике - увјерен је глумац, који је и дио екипе филма "Здухач", сниманог прије неколико година у Републици Српској.

Убијеђен је да нема много људи који су истински заинтересовани за умјетност.

- Као и увек, и данас уметност јако мало утиче на друштвене промене. Не може да промени свет, али може да утиче на појединца. На његов однос према стварима и догађајима око себе. Проблем је што недовољно појединаца конзумира уметност - указује Гверо.

Осврнуо се и на буџет за културу Србије, хонораре за умјетнике, мале продукције филмова и представа и поплаву шунда и кича.

- Ми се ту мало питамо, али се боримо свакодневно да уметности ипак буде. Борба није баш равноправна, али добијемо понеку битку. Увек је "раније" било боље, па ће и ово садашње стање једном да буде добро. Само кад прође - закључује Гверо.

Неле Карајлић

Неле Карајлић је био гост у Клубу студената Бањалука у оквиру акције "Једну туру за културу", гдје је у петак увече привукао бројну публику. КСБ је био препун, што показује да је интересовање студената за Нелета, али и генерално за овакве догађаје велико. Сви који су поставили питање Карајлићу на овој интерактивној вечери добили су књигу "ФБИ досије: Никола Тесла". Прво је Неле "приведен" у граду, па доведен у КСБ, што је својеврстан перформанс у складу са његовом личношћу и цјелокупним дјелом.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана