Marko Dukić o predstavi Kako su nastale ružne reči: Duhoviti komad koji oslobađa dječiju maštu

Aleksandra Madžar Foto: A. Čavić
Marko Dukić o predstavi Kako su nastale ružne reči: Duhoviti komad koji oslobađa dječiju maštu

Banjaluka - Polako ali sigurno zakoračili smo u godišnje doba kome se uvijek najviše raduju najmlađi. U dane kada njihove oči zaiskre kao pahulje u noći, kada se jedva čeka trenutak da se izađe napolje i rukama napravi jedan novi "život", Snješka Bijelića.

Kad padne noć, od umora padaju i kapci i dok se prepliću san i mašta, u toplini doma Djeda Mrazu se u sebi izgovaraju želje (jer ako se kažu glasno, neće se ispuniti).

A kad se umore od igre i požele da ugriju ruke i obraze, Gradsko pozorište "Jazavac" otvoriće im, kao i uvijek, svoja vrata. Ovog decembra, tačnije, 4. decembra u 18 časova tamo ih očekuje predstava namijenjena njima "Kako su nastale ružne reči" po tekstu Duška Radovića. Režiju komada potpisuje Aleksandra Spasojević, glumica Dječijeg pozorišta RS, dok je pored Dragane Marić, Svjetlane Andrić i Zlatana Vidovića, jedna od uloga povjerena i Marku Dukiću.

Do ovog komada Marko je radio plesne koreografije u dječijim predstavama. Ovo je prvi put da igra u predstavi za djecu. Za "Glas Srpske" ispričao je ponešto o komadu, o procesu rada, saradnji sa kolegama.

- Sam Radović je tokom godina stvaranja nastojao svojim djelima obradovati odrasle i djecu, te dati publici ono šta traži. One koji dođu na premijeru očekuje veoma duhovita predstava koja će potpuno osloboditi dječiju maštu, sa mnoštvom muzičkih i scenskih razigranosti, iz koje će čak i roditelji, kao i djeca, moći izvući pouku - najavio je Dukić.

Za njega je rad na ovoj predstavi bio veliki izazov jer je, kako kaže, grafički dizajner po vokaciji i uglavnom se bavi dizajnom. Publika je imala priliku da ga upozna i kroz razne performanse u "Nevid" teatru.

- Sigurno da je izazov igrati za djecu zato što sa njima ne možete biti lažni, jer oni to prepoznaju i reaguju samo na iskrenost. Kako gluma nije moj životni poziv, onda je izazov još veći. Samim tim i odgovornost da odradim "posao" najbolje što mogu - istakao je Marko.

U komadu "Kako su nastale ružne reči" Dukić će svojim glumačkim sposobnostima proživjeti tri života umjetnosti, jer tumači tri lika.

- Radi se o dječaku Leopoldu, konjušaru Barnabasu i oficiru. Svaki lik je različit, što je meni svakako i zanimljivost u radu na ovoj predstavi - dodaje Marko.

O saradnji sa Aleksandrom Spasojević i ostalim glumcima nije štedio riječi hvale.

- Uživam u svakom trenutku rada sa Aleksandrom jer je veoma iskusna glumica i odličan reditelj - rekao je Dukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana