Марија Слобода: Радичевићево дјело непресушна инспирација

Александра Маџар
Марија Слобода: Радичевићево дјело непресушна инспирација

Београд - Моја књига је у великом знаку Бранка Радичевића. Бранков ореол, који је од самог почетка пратио књигу, додатно су оснажила признања која су јој додељена - најпре "Бранкова награда Матице српске", а сада и награда "Стражилово".

Испричала је ово за "Глас Српске" млада и талентована књижевница Марија Слобода, која је своје прве кораке на путу писане ријечи ојачала великим признањима дуге и вриједне традиције.

Жири "Бранковог кола" књигу ове поетесе "Песма у песми Бранка Радичевића" описао је као изненађење, не само у истраживањима младих аутора на пољу историје српске поезије, већ и на општем плану проучавања српске историје књижевности.

- Књига је настајала у току протекле године, међутим, моја везаност за песништво Бранка Радичевића датира још из периода када сам имала седам година. Тада сам у Сремској Каменици, у Змајевој спомен-кући, приликом првог школског путовања купила књигу која ми је привукла пажњу својим корицама. Била је то књига песама Бранка Радичевић са његовом силуетом на корицама, која данас краси и моју књигу -   - присјетила се она.

Од тада је, како је рекла, пјесништво овог великана писане ријечи предмет њене непрекидне умјетничке пажње.

- Неколико година касније уследили су одласци са оцем на Стражилово, пуни лепоте и романтичарског надахнућа, а потом и сарадња са културном институцијом "Бранково коло". Јасно је да је оваква приврженост морала изнедрити дело које ће показати да њен аутор, пре свега, осећа и оно што се крије унутар Радичевићевих стихова. Она данас показује да је Бранко био песник код којег апсолутно све је - песма - објаснила је Слобода.

Марија Слобода, која је своје интересовање за маштом обасјано књижевно небо показала још 2008. године када је основала  лист "Гџмнасиум", који и данас као сталну публикацију објављује Гимназија "Светозар Марковић" у Суботици, дипломирала је, а затим и магистрирала са темом "Иманентна поетика Бранка Радичевића" на Филолошком факултету у Београду.

- Студија "Песма у песми Бранка Радичевића" представља основу за моја наредна истраживања, најпре израду докторске дисертације, будући да је појава "песме у песми" веома присутна и у другим песничким опусима, не само српске књижевности. Ипак, код Радичевића заузима посебно место. Тај феномен снажно ме је "узео под своје", па припремам књигу која ће га приказати у својој пуноћи - од Бранка до данашњих дана - истакла је млада књижевница.

Прошле године награђена је за есеј о Владиславу Петковићу Дису у оквиру 50. Дисовог пролећа, а када је ријеч о младим ствараоцима, сматра да много њих нема довољно простора да искаже свој таленат.

- Ко зна колико вредних уметничких дела у овом тренутку чека да буде објављено... Зато је од непроцењивог значаја мисија "Бранковог кола", које већ четири деценије пружа подршку млађој генерацији, афирмише њене истакнуте представнике и с великом посвећеношћу уводи их на књижевну сцену - истакла је она.

Поносна је и захвална што су књижевни стручњаци из "Бранковог кола", са директором Ненадом Грујичићем на челу, препознали значај теме која је обрађена у њеној књизи и представили је као дјело вриједно пажње.

Овогодишња награда "Стражилово" свечано ће бити уручена лауреатима 6. септембра, у 11 часова, на Стражилову, поред споменика Бранку Радичевићу у оквиру 43. Бранковог кола, које ће трајати од 5. до 15. септембра.

Антологија/хрестоматија

- У плану је да се наредне године појави антологија/хрестоматија "песама о песми", коју приређујем са групом колега и проф. др Душаном Иванићем. Мој књижевни рад превасходно је усмерен на поезију - како стваралачки, тако и читалачки - каже Марија Слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана