Marćin Berdešak o avangardi i savremenoj umjetnosti u RS: Nezavisnost ključ uspjeha

Cvija Mrkonjić
Marćin Berdešak o avangardi i savremenoj umjetnosti u RS: Nezavisnost ključ uspjeha

Banjaluka - Vjerovati u sebe, vrijedno raditi te biti originalan je ono što je najvažnije za uspjeh jednog umjetnika. Nezavisnost je takođe važna, jer ako neko pokuša da oblikuje ono što radiš, to znači da ne pripadaš sebi.

Rekao je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" priznati poljski majstor avangarde Marćin Berdešak iz Poznana naglasivši da se mladi umjetnici neizbježno suočavaju sa poteškoćama i preprekama.

- Važno je znati da ne znači da je nešto loše ako se ne prodaje, ali niti da je nešto dobro ako se prodaje. Prisutnost na tržištu ne znači kvalitet - smatra Berdešak napominjući da postoji dobra i loša umjetnost.

Marćin je prvi put u posjeti BiH, a tokom proteklih nekoliko dana imao je priliku da pogleda izložbe u Banskom dvoru Kulturnom centru i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske za koje kaže da su veoma interesantne i originalne.

- Pojedini izloženi primjerci koje sam vidio su zaista odlični i mogu se porediti sa najboljim primjercima savremene umjetnosti u svjetskim muzejima - kaže Berdešak koji je i rektor Univerziteta u Poznanu.

On veoma cijeni rad našeg akademskog slikara Mladena Miljanovića čije predstavljanje na Venecijanskom bijenalu 2013. godine smatra izuzetno značajnim.

- Mnogi umjetnici sanjaju o tome. Predstavljanje na tom bijenalu je pozitivno za svaku zemlju, jer je umjetnik na taj način ambasador kulture svoje države - ističe Berdešak.

Kada je u pitanju razumijevanje avangardne umjetnosti i interesovanje za nju, ovaj umjetnik kaže da je to isto kao i sa nekom drugom oblašću.

- Nije važno da li se radi o staroj umjetnosti ili nekoj potpuno novoj, uvijek postoje ljudi koji su zainteresovani i koji žele biti njen dio. To je isto kao sa matematikom ili fizikom - objasnio je on.

Kako kaže, od publike nikada ne očekuje određene reakcije i najvažnije mu je da njegov rad ostane u nečijim mislima.

Berdešak je izlagao širom svijeta, osim u Poljskoj izlagao je i u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu, SAD, Finskoj, Meksiku, Slovačkoj i brojnim drugim zemljama.

- Različite nacije i kulture imaju različita iskustva i reaguju drugačije, ali to ne znači da o umjetnosti jedni znaju manje od drugih - navodi Marćin i dodaje da iz reakcija publike izvlači nova veoma korisna  saznanja o svom radu.

Predstavljanje

Marćin Berdešak je u okviru posjete Banjaluci u srijedu uveče održao predavanje i predstavio svoje veoma interesantne radove domaćoj publici u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Povod njegovog dolaska u Banjaluku je posjeta Akademiji umjetnosti banjalučkog Univerziteta i uspostavljanje saradnje između dvije visokoškolske ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana