Марћин Бердешак о авангарди и савременој умјетности у РС: Независност кључ успјеха

Цвија Мркоњић
Марћин Бердешак о авангарди и савременој умјетности у РС: Независност кључ успјеха

Бањалука - Вјеровати у себе, вриједно радити те бити оригиналан је оно што је најважније за успјех једног умјетника. Независност је такође важна, јер ако неко покуша да обликује оно што радиш, то значи да не припадаш себи.

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" признати пољски мајстор авангарде Марћин Бердешак из Познана нагласивши да се млади умјетници неизбјежно суочавају са потешкоћама и препрекама.

- Важно је знати да не значи да је нешто лоше ако се не продаје, али нити да је нешто добро ако се продаје. Присутност на тржишту не значи квалитет - сматра Бердешак напомињући да постоји добра и лоша умјетност.

Марћин је први пут у посјети БиХ, а током протеклих неколико дана имао је прилику да погледа изложбе у Банском двору Културном центру и Музеју савремене умјетности Републике Српске за које каже да су веома интересантне и оригиналне.

- Поједини изложени примјерци које сам видио су заиста одлични и могу се поредити са најбољим примјерцима савремене умјетности у свјетским музејима - каже Бердешак који је и ректор Универзитета у Познану.

Он веома цијени рад нашег академског сликара Младена Миљановића чије представљање на Венецијанском бијеналу 2013. године сматра изузетно значајним.

- Многи умјетници сањају о томе. Представљање на том бијеналу је позитивно за сваку земљу, јер је умјетник на тај начин амбасадор културе своје државе - истиче Бердешак.

Када је у питању разумијевање авангардне умјетности и интересовање за њу, овај умјетник каже да је то исто као и са неком другом облашћу.

- Није важно да ли се ради о старој умјетности или некој потпуно новој, увијек постоје људи који су заинтересовани и који желе бити њен дио. То је исто као са математиком или физиком - објаснио је он.

Како каже, од публике никада не очекује одређене реакције и најважније му је да његов рад остане у нечијим мислима.

Бердешак је излагао широм свијета, осим у Пољској излагао је и у Њемачкој, Великој Британији, Јапану, САД, Финској, Мексику, Словачкој и бројним другим земљама.

- Различите нације и културе имају различита искуства и реагују другачије, али то не значи да о умјетности једни знају мање од других - наводи Марћин и додаје да из реакција публике извлачи нова веома корисна  сазнања о свом раду.

Представљање

Марћин Бердешак је у оквиру посјете Бањалуци у сриједу увече одржао предавање и представио своје веома интересантне радове домаћој публици у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Повод његовог доласка у Бањалуку је посјета Академији умјетности бањалучког Универзитета и успостављање сарадње између двије високошколске установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана