“Маратонци” настали у бољем времену

Миланка Митрић
“Маратонци” настали у бољем времену

Бањалука - Филм “Маратонци трче почасни круг” приказан је у Градском позоришту “Јазавац”, у оквиру пројекта “Поново ради биоскоп”. Након пројекције дигиталне верзије овог култног остварења публика је имала прилику да присуствује разговору са глумицом Јелисаветом Секом Саблић, који је водила глумица Слађана Зрнић.

“Маратонци трче почасни круг” је филм Слободана Шијана из 1982. године, настао по тексту Душана Ковачевића. Током разговора Саблићева је проговорила о самом филму, осврћући се деценијама уназад на, како је сама навела, боље вријеме у којем је настао.

- Било је то једно боље време, шпиц времена радости. Било је то време када смо били уједначени по квалитетима, време када су се људи скупљали и окупљали око пројекта. Сећам се, кад сам прочитала сценарио, то је било врхунски написано. “Атеље 212” је био у највећем успону, великан до великана, који су на крају сви у филму глумили - Зоран Радмиловић, Бата Стојковић, Бора Тодоровић, Богдан Диклић. Зато је филм направио такав резултат - рекла је Саблићева.

Како је сама објаснила, увијек је више била посвећена позоришту, а мање филму, те није сматрала да ће филм постати култ какав је данас.

 - Ми смо тада одлично радили. Сада, када се гледа, види се колико смо после падали ниже, па боље и горе. Све зависи од политике, од времена и друштва у којем живиш. Све је било ослобођено, па су добри и квалитетни људи могли да се нађу на окупу - казала је Саблићева.

Наравно, враћајући се кроз успомене, проговорила је и о пријатељствима, Драгану Николић, Милени Дравић, али и о студентским данима.

- Волели смо се. Било је то једно ендокрино гнездо. Првенствено смо сви били добри глумци. Допуњавали смо се - казала је Саблићева.

У оквиру пројекта “Поново ради биоскоп” током маја ће бити приказане дигитализоване верзије неких од највећих култних остварења српске кинематографије: “Лепота порока”, “Варљиво лето '68”, “Национална класа”, “Кад будем мртав и бео”, “Мирис пољског цвећа”, “Специјално васпитање”, “Петријин венац” и “Ко то тамо пева”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана