Манифестацију Европска ноћ музеја обиљежиле жене у умјетности

Данко Кузмановић
Манифестацију Европска ноћ музеја обиљежиле жене у умјетности

Бањалука - Музеји из Бањалуке, Требиња и Бијељине дали су допринос обиљежавању Европске ноћи музеја, разноврсним програмом. Ова традиција у Републици Српској траје већ више од десет година.

Манифестацију Европска ноћ музеја у Музеју Републике Српске отворила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је рекла да се Европска ноћ музеја обиљежава у цијелој Српској, не само у Музеју Српске и Музеју савремене умјетности Републике Српске, што је, како каже, веома значајно јер на тај начин Српска показује да припада великој породици европских музеја.

Тривићева је рекла да је значајно видјети велики број дјеце, младих и ученика који су учествовали у програмским дјелатностима.

Такође је напоменула да посјета музејима не треба да буде пракса само током Ноћи музеја, него цијеле године.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић рекао је да је ово 14. година за редом како овај музеј организује Европску ноћ музеја, те је нагласио да је то једна од најљепших и најзабавнијих манифестација у Музеју Српске.

Координатор манифестације и виши музејски педагог Наташа Ного рекла је да се ова манифестација истовремено одржава у 40 земаља у више од 2.000 музеја у Европи.

Први дио програма уљепшали су бањалучки вртићи “Плави чуперак”, “Пчелица” и “Бамби”, а затим су бину красили наступи ученика основних школа “Бранко Радичевић”, “Иво Андрић”, “Јован Цвијић”, “Милош Црњански”, те “Мирослав Антић” из Бистрице.

Музеј савремене умјетности Републике Српске је приредио богат програм за све генерације, а у фокусу је била изложба “Перцепције”, а затим и  перформанс умјетнице Лале Рашчић “Горго”, виртуелна посјета европским музејима као и наступи Ди-џеј сету “Ориџиџи” те спектакуларан концерт бенда “Маика”.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић изјавила је да је ове године припремљена изложба “Перцепције - Цвијет је најљепши кад је неубран” на којој су представљене најзначајније британске умјетнице и умјетници из колекције овог музеја, у чијем је фокусу жена.

- Овогодишња Европска ноћ музеја у фокусу има жену. Сама изложба “Перцепције” нас је усмјерила у том смјеру. Жељели смо додатно нагласити овај велики пројекат, а ту је и рад Лале Рашчић, њен перформанс је везан уз ову изложбу вечерас. Перформанс “Горго” је изведен први пут. Лала Рашчић иначе у оквиру свог рада користи доста античке митологије, у том смјеру је и овогодишњи перформанс, али морам да га повежем и са тематиком нашег музеја који има идеју да одговори на питање шта је то традиција и шта је будућност традиције - казала је Вујковићева.

Ни музички програм, како је рекла директорица МСУРС није случајно изабран.

- Наступио је и бенд “Маика”, нови бенд Иде Престер, који такође у свом раду користи традиционалне музичке моменте које врло атрактивно укључују у своје наступе. Ида Престер није случајан избор. С њом смо већ сарађивали и сматрали смо да је она релевантна јер се у свом раду доста бави женским активизмом. Ту је и “Ориџиџи”, ди-џеј жена с којом смо већ сарађивали у оквиру “Женске собе” – рекла је она.

Бијељина

Манифестација Европска ноћ музеја у Музеју Семберије у Бијељини већим дијелом била је посвећена кафи, па су посјетиоци имали прилику да чују њен историјат, какве све врсте постоје и начини припреме. На радионици о кафи присутни су могли да чују како изгледа њен пут од платнаже до шоље, а потом је на изложби о овом напитку публици представљено све о поријеклу, врстама и начинима припреме кроз историју. Изложбу “Може кафа?” припремили су Музеј Семберије и хемијска секција Гимназије “Филип Вишњић” под руководством професора Снежане Дугоњић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана