Man trio održao koncert: Premijera kompozicija iz cijelog svijeta u Banskom dvoru

Aleksandra Madžar
Man trio održao koncert: Premijera kompozicija iz cijelog svijeta u Banskom dvoru

Banjaluka - Koncert "Man trija" koji čine Milica Krstović, Aleksandra Kopić i Nataša Vukojević održan je u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Ovaj koncert bio je drugačiji od svih ostalih jer su ove talentovane mlade dame izvele premijerno petnaest kompozicija koje su posvećene njihovom sastavu, a autori su izabrani na konkursu "15 Minutes of Fame" koji se održava u Njujorku.

Poslije ovog uspješnog koncerta u ponedjeljak uveče za "Glas Srpske" pričale su o samom nastanku trija, dosadašnjim iskustvima i nagradama, ali i o tome koliko je značajno što su postale dio velikog međunarodnog projekta.

- Počele smo da sarađujemo na četvrtoj godini studija. Ubrzo smo sve češće nastupale, te smo odlučile da se prijavimo na prestižno takmičenje kamerne muzike u Italiji, na kom smo osvojile prvu nagradu - podsjetila je flautistkinja Aleksandra Kopić.

Ta nagrada, kako kažu, bila im je podstrek da nastave saradnju, pa su nastupale i van granica.

- Ubrzo smo stupile u kontakt sa kompozitorom Daglasom da Silvom, koji vodi projekat "15 Minutes of Fame", a u kome se prijavljuju solisti i kamerni sastavi koji izvode 15 premijera kompozicija, kompozitora širom svijeta, a koje bira odabrani sastav ili solista - pojasnila je pijanistkinja Milica Krstović.

To smatraju dobrim uspjehom u karijeri jednom umjetnika.

- Bilo je kompozitora sa ovih prostora čije su kompozicije izvedene u tom projektu, ali nikada sastav koji izvodi premijere - ispričala je flautistkinja Nataša Vukojević.

Kompozicije su im pristizale tokom ljeta, a one su za mjesec trebale da odluče kojih petnaest će izvesti.

- Verovatno je mnogima ovaj sastav od dvije flaute i klavira bio veoma interesantan. Bilo nam je teško da odaberemo samo petnaest - kazala je Kopićeva.

Djevojke se nadaju da su odabrale kompozicije koje su prihvatljive banjalučkoj publici, s obzirom na to da su savremenijeg tipa.

- Publika je mogla čuti kompozicije koje su melodičnije, a opet na zahtevnom umetničkom nivou. Banjalučki umetnici su se unazad par godina intenzivno borili da savremena muzika dođe na pravo mesto i da je publika prihvati - istakla je Vukojevićeva.

Na koncertu su nastupili i gosti Zorica Novaković, Miljana Brezičanin, Tanja Malić i Saša Radonjić koji je izveo kompozicije mladog i talentovanog banjalučkog kompozitora Davida Mastikose.

Premijera u Njujorku

- Ceo koncert je sniman, te će se premijerno pustiti u Njujorku, a kompozicije će se moći naći na oficijalnom sajtu projekta

"15 Minutes of Fame". Pored kompozicija iz ovog projekta, premijerno smo izvele i djelo Daglasa da Silve "Svaki mali ožiljak priča priču" povodom njegovog rođendana, a koja je posvećena baš našem triju - objasnila je Milica Krstović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana