Малешевић отворио Театар фест Петар Кочић

Срна
Малешевић отворио Театар фест Петар Кочић

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је вечерас у Бањалуци Двадесети театар фест "Петар Кочић", истакавши да је овај фестивал прилика да публика види шта позоришта у окружењу припремају.

"За нас гледаоце овај фестивал је значајан да, гледајући разиграност глумаца на позорници, умакнемо од свакодневице, политичких препуцавања и дешавања и да запловимо у свијет маште како бисмо ову суморну стварност претворили у љепоту позоришне игре", рекао је Малешевић новинарима прије почетка фестивала.

Он је навео да су организатори и селектори фестивала и ове године уложили велики труд да публици представе нека од најзначајнијих позоришних остварења и оправдају убјеђење и радост због новога у театарском изразу.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је овај фестивал прилика да публика у Бањалуци види шта је то ново у театарском изразу.

"Ова наша светковина, која истрајава већ 20 година, доказ је да и позориште има своју будућност и да може да истрајава само са озбиљним културно-културолошким, националним изразима, који гарантују квалитет", рекао је Новаковић.

Члан жирија Александар Пејаковић рекао је да од овог фестивала очекује да буде провокативно позориште, које ће показати да Театар фест може да се такмичи и са већим позоришним фестивалима.

У оквиру Театар феста "Петар Кочић", који се одржава до 24. маја, биће приказано седам представа позоришта из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Републике Српске.

Публика ће моћи да погледа представе "Само не у Швајцарску" Народног позоришта Републике Српске, "Моје дете" Београдског драмског позоришта, "Ново доба" Битеф театра, "Плућа" Егзит театра и Градског позоришта Сисак, "Јесења соната" Град театра Будва и Атељеа "212", "Чувари твог поштења" Градског позоришта Подгорица, те "Трудна прича" Театра "Комедија" из Скопља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана