Малешевић: Заинтересованост за музичке школе постоји

Срна
Малешевић: Заинтересованост за музичке школе постоји

Прњавор - У Републици Српској има интересовања за оснивање нових музичких школа, посебно средњих, а од расположивих средстава зависи да ли ћемо успјети за наредну школску годину одобрити и формирање тих школа, рекао је вечерас у Прњавору министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић.

Малешевић, који је присуствовао полугодишњем концерту ученика Средње музичке школе „Константин Бабић“, каже да су музичке школе у Републици Српској препуне, да влада велика заинтересованост дјеце, али и да је рад у овим школама много скуп, јер нема одјељења од 30 ученика, већ се ради појединачна настава.


„Једино се општеобразовни предмети и они који су теоретски могу одржавати заједно за све ученике. Скупи су и инструмети, посебно квалитетни. Потребно је стално одржавање, а сваких неколико година морају се улагати значајна средства да би се инструменти обезбиједили за несметан рад ученика“, рекао је он.

Малешевић је истакао да се током вечерашњег концерта у Прњавору могло чути да су поједини инструменти у доста лошем стању.

„Овој школи је потребан клавир јер је постојећи у лошем стању, а његова цијена је око 100.000 КМ, квалитетна хармоника кошта од 25.000 КМ и више, док су остали инструменти, као што су жичани и дувачки, нешто јефтинији“, прецизирао је он.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске, односно Министарство просвјете и културе, ће у сарадњи са локалном влашћу, настојати да се у наредном периоду уложе одређена средства за набавку нових инструмената у школи у Прњавору.

Директор Средње музичке школе у Прњавору Ђорђе Ковачевић подсјетио је да је у овој школској години уписано 197 ученика, од којих 10 у средњем образовању.

„То је један знак да Музичка школа има потенцијал како за Прњавор, тако и за ширу регију коју чине Добој, Дервента и друге општине у окружењу“, рекао је он.

Ковачевић каже да су услови у новом школском објекту адекватни да би се наставио достигнути развојни пут.

„Имамо у плану да у току ове школске године достигнемо, па чак и премашимо, прошлогодишње резултате, а то је освојених 15 првих и специјалних награда са осам фестивала и такмичења. Ученици се већ припремају за такмичења која почињу крајем фебруара, а завршавају почетком јуна“, рекао је Ковачевић.

Вечерашњем концерту присуствовао је министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, као и начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је најавио да ће у наредних мјесец дана пронаћи начин да награди изузетно надарене ученике из ове школе.

У Средњој музичкој школи „Константин Бабић“ у Прњавору има шест одсјека -хармоника, кларинет, клавир, гитара, виолина и флаута, а у наставном процесу заступљени су и хорско пјевање и камерна музика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана