Magija teatra ispunila srca

Mirna Pijetlović
Magija teatra ispunila srca

Banjaluka - Putovanje kroz istoriju mađarskog lutkarstva i predstava Stivalaćo pozorišta "Areto" iz Italije "Dobro jutro, gospođo Smrti" obilježili su drugo veče Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, koji trinaesti put zaredom organizuje Dječije pozorište Republike Srpske.

Pozorišni umjetnici, profesori i vrhunski mađarski lutkari Judit Ciraki i Andraš Lenart u banjalučkom Muzeju lutaka predstavili su publici sve čari pozorišne lutke.

- Porijeklo mađarskih lutaka datira još od šamana i samih početaka pričanja priča. Korišćene su u religijske svrhe, u propovijedima, kao i u proslavi Božića i Vaskrsa. U početku nisu bile namijenjene djeci, već odraslima i korišćene su u edukativne svrhe - istakla je na promociji u Banjaluci Judit Ciraki.

Andraš Lenart, koji je i redovni profesor lutkarstva na Akademiji u Budimpešti, istakao je značaj lutkarskih radionica, te naglasio da u Mađarskoj rade izuzetni majstori koji svojom spretnošću izrađuju veličanstvene lutke u raznim tehnikama.

- Publika voli lutkarske predstave i rado posjećuje pozorišta. Naročito su popularne naše predstave za bebe sa kojima putujemo po cijelom svijetu - istakao je Lenart.

Iz Muzeja lutaka, festivalska magija se preselila na veliku scenu Dječijeg pozorišta, gdje je izvedena predstava "Dobro jutro, gospođo Smrti" koju je režirao Luka Rodela.

Glumačke kreacije su ostvarili Ana de Franćeski i Mikele Mori, a priča prati prilično živahnu staricu od 99 godina koja živi dosadnim životom na farmi sa četiri životinje.

Jednog dana na vrata joj zakuca neočekivan gost. To je Smrt, stara gospođa sa kosom u ruci koja je došla da izvrši svoj tužni zadatak. Starica, inače slabog sluha, pomisli da joj je to stara prijateljica i poziva je na čaj. Tako počinje jedno lijepo i neobično prijateljstvo.

Interesantna scenografija i vjerno dočarane glumačke role oduševili su banjalučku publiku. Naročito ih je očarala univerzalnost teme i to što likovi ne komuniciraju na prepoznatljivom jeziku, nego čudnim zvukovima i odjecima koji dovode radnju do paradoksa gdje su riječi beskorisne.

Danas u devet i u 11 časova mališani mogu da uživaju u predstavi "Hrabri krojač" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina, u 17 časova biće održana promocija knjige "Vjera u lutku" Edvarda Majarona i Agate Frejer, a u 19 časova Državno lutkarsko pozorište iz Slivena iz Bugarske odigraće predstavu "Patuljak dugog nosa".

Žiri

- Kada je u pitanju ocjenjivanje predstava, a u duhu festivalskih manira, vodićemo se kriterijumima koji određuju koja je to najbolja predstava u cjelini, pa do rediteljskog nastupa i organizacije predstave. Pored glumačkih elemenata, u lutkarskim predstava posebnu pažnju obraćaćemo na likovni aspekt, kao i na scenografiju - rekao je član žirija Mladen Šukalo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana