Magija čarobnjaka još traje

Milanka Mitrić
Magija čarobnjaka još traje

Banjaluka - Radivoj Raša Popov bio je srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar. Rođen je u Mokrinu, 26. juna 1933. U Beogradu je završio Filozofski fakultet. Novinarsku karijeru započeo je u novosadskom “Dnevniku”. Bio je novinar lista “Mladost” i Radio Beograda.

Nastupao je u TV serijama kao pripovjedač, a vjerovatno najpoznatija serija za djecu je bila “Fazoni i fore”. Preminuo je 19. aprila 2017. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Među njegovim najznačajnijim djelima su: “Dva oka”, “Gvozdeni magarac”, “Žabac koji ne zna da ćuti”, “Šešir bez dna”, “Lažljiva usta istine”, “Vozom posred ulice”, “Bio sam srećni konj”, “Mali zeleni” i “Usamljena princeza”.

Čitav život čuvao je neku lijepu iskru djeteta u sebi, začuđenost i oduševljenost svijetom.

- Uvek sam pred nebom osećao jednu te istu stvar, a to je da ne znam tačno ko sam. Pred beskrajem neba imao sam iznenadno moćno osećanje da se smanjuje moje saznanje ko sam. Tačno znam da sam uvek povezivao nebo sa cvrčcima. Nikad nisam doživeo hladni sjaj zvezda kao tišinu, nego sam uvek doživljavao jedinstveno iskustvo. Zvezde trepere - i cvrčci trepere. U Mokrinu je zvezdano nebo lepše nego u gradovima, to se zna. Leti kad sam bio dete stalno smo gledali Mlečni put. Sad kad sam ga gledao ovako sa trombom u očima, imam utisak da je pre šezdeset godina u Mlečnom putu bilo mnogo više zvezda nego danas. Gledao sam u zvezdano nebo i opet nisam znao ko sam - napisao je jednom Raša Popov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana