Магија чаробњака још траје

Миланка Митрић
Магија чаробњака још траје

Бањалука - Радивој Раша Попов био је српски књижевник, публициста, глумац и дугогодишњи телевизијски новинар. Рођен је у Мокрину, 26. јуна 1933. У Београду је завршио Филозофски факултет. Новинарску каријеру започео је у новосадском “Дневнику”. Био је новинар листа “Младост” и Радио Београда.

Наступао је у ТВ серијама као приповједач, а вјероватно најпознатија серија за дјецу је била “Фазони и форе”. Преминуо је 19. априла 2017. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Међу његовим најзначајнијим дјелима су: “Два ока”, “Гвоздени магарац”, “Жабац који не зна да ћути”, “Шешир без дна”, “Лажљива уста истине”, “Возом посред улице”, “Био сам срећни коњ”, “Мали зелени” и “Усамљена принцеза”.

Читав живот чувао је неку лијепу искру дјетета у себи, зачуђеност и одушевљеност свијетом.

- Увек сам пред небом осећао једну те исту ствар, а то је да не знам тачно ко сам. Пред бескрајем неба имао сам изненадно моћно осећање да се смањује моје сазнање ко сам. Тачно знам да сам увек повезивао небо са цврчцима. Никад нисам доживео хладни сјај звезда као тишину, него сам увек доживљавао јединствено искуство. Звезде трепере - и цврчци трепере. У Мокрину је звездано небо лепше него у градовима, то се зна. Лети кад сам био дете стално смо гледали Млечни пут. Сад кад сам га гледао овако са тромбом у очима, имам утисак да је пре шездесет година у Млечном путу било много више звезда него данас. Гледао сам у звездано небо и опет нисам знао ко сам - написао је једном Раша Попов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана