Mačak u čizmama ismijao ljudsku glupost

Mirna Pijetlović
Mačak u čizmama ismijao ljudsku glupost

Banjaluka - Kultna priča "Mačak u čizmama", koja šalje snažne poruke o životu i načinima na kojima svako na sebi svojstven način dolazi do sreće, ispričana kroz rediteljsku nit Todora Valova, a u sjajnom izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta Republike Srpske, otvorila je u Banjaluci 15. međunarodni festival pozorišta za djecu.

Ovogodišnji festival, pored izuzetnih predstava koje će do 14. oktobra izvesti 12 pozorišta iz devet zemalja, protiče u znaku jubileja - 60 godina od izvođenja prve lutkarske predstave ovog pozorišta u Banjaluci.

- Iako nemamo velike finansijske mogućnosti, uspjeli smo u Banjaluku da dovedemo dječije predstave iz Srbije, Poljske, Bugarske, Argentine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Francuske - rekao je na otvaranju festivala u subotu uveče direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević. 

Istakao je da festival iz godine u godinu uživa sve viši rejting i može da, po kvalitetu, parira evropskim i svjetskim festivalima. Nakon svečanog otvaranja, gdje je mnogobrojna publika uživala u programu koji je činila izložba pozorišnih plakata, te nastupi plesača i muzičara, putanja teatarske magije je prisutne smjestila u salu gdje je sve bilo spremno za prvo podizanje zavjese u predstavi "Mačak u čizmama". Svoje glumačke kreacije u ovom komadu pokazali su: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić. Oni su uz fantastične lutke i efektnu scenografiju, a koju je pomno osmislila Stefka Kjuvlijeva, sa scene poslali poruku kako čovjek ne bi trebalo da čeka da mu neko donese sreću, nego bi trebalo sam da je nađe. 

Reditelj Valov izrazio je zadovoljstvo ekipom glumaca sa kojom je radio ističući da su pokazali izuzetan talenat.

- Koncept predstave nije lak za izvođenje, ali su glumci pokazali briljantnost i umijeće. Poznata bajka Šarla Peroa na sceni oživljava kao groteskni kabare, koji će publiku nasmijati i provocirati, dok ismijava ljudsku glupost, a trebalo bi da bude i povod za dijalog djece i roditelja - rekao je Valov.

Danas na programu

Vrata Dječijeg pozorišta RS biće otvorena već u 9 časova kada je na repertoaru komad "Basne iz senke" Pozorišta za decu Kragujevac. Predstava "Kresivo" Pozorišta lutaka iz Mostara igraće u dva termina u 16 i u 18 časova, dok je repriza "Mačka u čizmama" najavljena u 21 čas.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana