Lutke ispričale priču o hrabrosti

Mirna Pijetlović
Lutke ispričale priču o hrabrosti

Banjaluka - Pravi junak je onaj koji ima hrabrosti da se suoči sa svojim strahovima. Ovo je poruka lutkarske predstave "Nije me strah" u režiji Ljudmile Fedorove, a koju su izveli glumci Dječijeg kazališta "Branko Mihaljević" iz Osijeka na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu.

Djeca su u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci u dahu pratila svaki pokret lutaka koje su vjerno dočarali glumci te zajedno sa glavnim junakom Tinom i njegovim drugom mačkom kroz niz izazova pobijedili strahove sa kojima se suočavao ovaj dječak.

Odlična scenografija, svjetlosni efekti i muzički numere na vjerodostojan način su uz glumce "oživjeli" fantastično izrađene lutke pa su djeca vrlo lako mogla da se smjeste u "kožu" malenog uplašenog Tina.

Brza radnja i simpatične doskočice nisu dozvoljavali da se djeca preplaše prikazanih strahova, već da ih dožive i još brže pobijede zajedno sa glavnim junakom priče.

- Predstava na poučan način govori o strahovima sa kojima se susrećemo svi, ne samo djeca. Poruka predstave je da treba da se suočimo sa svojim strahovima kako bismo ih prevazišli. Jedna od poruka je i ta da je sav taj strah u našim glavama i da se mi u stvari bojimo upravo straha - kazao nam je direktor pozorišta iz Osijeka Ivica Lučić.

Napomenuo je da djeca čak i uživaju da se na jedan šaljiv način i uplaše nekih situacija, a pokazalo se da je ova predstava baš ono što njima treba. Lučić je podsjetio i na činjenicu da je njihovo pozorište čest gost festivala u Banjaluci, sa kojeg su nosili, kako nagrade, tako i uvijek lijepa iskustva.

- Ono što sam uspio da pogledam, ali i da pročitam, a na osnovu dugogodišnje saradnje sa organizatorima festivala, mogu sa sigurnošću da kažem da selekcija predstava i sam festivalski program ima provjeren kvalitet i izuzetnu vrijednost - naglasio je Lučić.

Prema njegovim riječima, ovaj festival obraća veliku pažnju na samo lutkarstvo, koje je, po njegovom mišljenju, u današnjem vremenu malo i potcijenjeno.

- Kada govorimo o ovoj temi, ne mogu da ne spomenem i podsjetim na magiju koju lutka donosi na scenu. Želja mi je da uskoro napravimo i jednu lutkarsku predstavu za odrasle. Ali, moraćemo na tome raditi sa različitih strana, kako onih u produkcijskom smislu, tako i onih u edukativnom, jer naša odrasla publika ima mnoštvo predrasuda kada je u pitanju lutkarsko pozorište za odrasle - zaključio je Lučić.

Lutkarska radionica

- Festivali su odlična prilika da se deca na lutkarskim radionicama upoznaju sa svim čarima koje nosi jedna lutkarska predstava. Tako ih učimo kako od različitih materijala da izrade lutke, te kako na kraju da ih koriste u predstavi. Ovaj put smo izabrali priču "Tri praseta". Iskustva su nam divna, deca su zainteresovano sarađivala, a naučili su šta su to kreacije lutaka, scenografija, kostim, maska, te šta to znači odglumiti i kako se lutka kreće - kazala je voditelj radionice Tatjana Paskaš iz Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Danas na programu

Državno lutkarsko pozorište Slive iz Bugarske izvešće predstavu "Kresivo" u terminima od 9 i 11 časova. Predstava "Bajka o ribaru i ribici" Gradskog pozorišta iz Podgorice iz Crne Gore na repertoaru je u terminima od 16 i 18 časova, a u 17 časova festivalska publika može da pogleda komad "Kamine", koju izvodi pozorište "Fouxfeuxrieuf" iz Šinona iz Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana