Lutkarstvo u zapećku

Miljan Kenjić
Lutkarstvo u zapećku

ISTOČNO SARAJEVO - Lutkarstvo je jedna od najkompletnijih umjetnosti, jer je sačinjeno od likovne, muzičke, književne, pa sve do scenske umjetnosti i segmenata gdje do izražaja dolazi arhitektura.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" direktor i selektor Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" Vitomir Mitrić.

On smatra da je lutkarstvo vrsta umjetnosti u kojoj se na najljepši način može iskazati kreativnost scenskih radnika, kreatora lutaka i kostima, zatim muzika.

- Lutkarstvo u Republici Srpskoj nema mjesto koje zaslužuje. Kod nas se lutkarstvo svelo na to koliko Dječije pozorište uspije da tu lutkarsku umjetnost približi publici i predstavi Republiku Srpsku i grad Banju Luku na svim svjetskim festivalima - istakao je Mitrić.

Dodao je da umjetnost lutkarstva njeguje "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, kroz veoma male mogućnosti svog izražavanja u tom segmentu zbog nedostatka finansijskih mogućnosti.

- Forum teatar je kroz "Lut fest" i festivalsku produkciju pokušao da zadovolji i taj segment lutkarskih predstava koje bi se stvarale u Istočnom Sarajevu i ovom dijelu Republike Srpske, ali do sada nije bilo rezultata - naveo je Mitrić.

On je istakao da je "Lut fest", koji se ove godine održava 11. put, jedan od najuspješnijih segmenata lutkarstva u Republici Srpskoj.

- Ovaj lutkarski festival je po broju godina trebalo da bude jedan veliki pokretač lutkarske scene u ovom dijelu Republike Srpske, ali i mnogih drugih stvari vezanih za pozorište, međutim, svoj uspjeh je zadržao samo na tom manifestacionom nivou, odnosno organizovanju festivalskih predstava izuzetnog kvaliteta, ali i svjetskih festivalskih predstava - objasnio je Mitrić.

Dodao je da, pored "Forum teatra" i "Lut festa", pažnju lutkarstvu poklanja i Međunarodni festival dječijih pozorišta u Banjoj Luci, u okviru kojeg se održavaju i lutkarske predstave.

Lutkarstvu u Republici Srpskoj, po riječima Mitrića, u budućnosti bi se moralo posvetiti više pažnje, organizovati gostovanja u svim gradovima i približiti lutkarstvo djeci kojoj je to značajno u odrastanju.

Tribina

"Forum teatar" ove godine organizovaće tribinu o temi "Značaj lutkarstva u obrazovanju", koju će voditi prof. dr Radoslav Lazić, jedan od vodećih stručnjaka za lutkarstvo na srpskom govornom području – rekao je Vitomir Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana