Луткарство у запећку

Миљан Кењић
Луткарство у запећку

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Луткарство је једна од најкомплетнијих умјетности, јер је сачињено од ликовне, музичке, књижевне, па све до сценске умјетности и сегмената гдје до изражаја долази архитектура.

Рекао је ово за "Глас Српске" директор и селектор Међународног фестивала луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" Витомир Митрић.

Он сматра да је луткарство врста умјетности у којој се на најљепши начин може исказати креативност сценских радника, креатора лутака и костима, затим музика.

- Луткарство у Републици Српској нема мјесто које заслужује. Код нас се луткарство свело на то колико Дјечије позориште успије да ту луткарску умјетност приближи публици и представи Републику Српску и град Бању Луку на свим свјетским фестивалима - истакао је Митрић.

Додао је да умјетност луткарства његује "Форум театар" из Источног Сарајева, кроз веома мале могућности свог изражавања у том сегменту због недостатка финансијских могућности.

- Форум театар је кроз "Лут фест" и фестивалску продукцију покушао да задовољи и тај сегмент луткарских представа које би се стварале у Источном Сарајеву и овом дијелу Републике Српске, али до сада није било резултата - навео је Митрић.

Он је истакао да је "Лут фест", који се ове године одржава 11. пут, један од најуспјешнијих сегмената луткарства у Републици Српској.

- Овај луткарски фестивал је по броју година требало да буде један велики покретач луткарске сцене у овом дијелу Републике Српске, али и многих других ствари везаних за позориште, међутим, свој успјех је задржао само на том манифестационом нивоу, односно организовању фестивалских представа изузетног квалитета, али и свјетских фестивалских представа - објаснио је Митрић.

Додао је да, поред "Форум театра" и "Лут феста", пажњу луткарству поклања и Међународни фестивал дјечијих позоришта у Бањој Луци, у оквиру којег се одржавају и луткарске представе.

Луткарству у Републици Српској, по ријечима Митрића, у будућности би се морало посветити више пажње, организовати гостовања у свим градовима и приближити луткарство дјеци којој је то значајно у одрастању.

Трибина

"Форум театар" ове године организоваће трибину о теми "Значај луткарства у образовању", коју ће водити проф. др Радослав Лазић, један од водећих стручњака за луткарство на српском говорном подручју – рекао је Витомир Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана